BEROEPEN EN BEDRIJVEN


Postbode Petrus Paulus Deroover

 

Postbode Petrus Paulus Deroover, alias 'van Boitses' tijdens zijn ronde anno 1910 bij een zekere 'Netke' te Melsbroek.
Hij bezorgde van 1890 tot 1920 de post te Haren-Noord, Machelen en Melsbroek.
'Boitses' werd geboren te Machelen op 4 augustus 1864 en stierf er op 28 april 1930, hij was gehuwd met Anna Maria Debecker en woonde in de Turcksinstraat.
De stok met 2 pinnen in de hand van de postbode had een dubbele functie; enerzijds deed hij dienst als steun op de vaak glibberige veldwegen, anderzijds als afschrikmiddel tegen loslopende honden. 

 

 

 

Foto daterende van ca. 1885. Soldaat in het Belgische leger, waarschijnlijk 11e Linieregiment.
Petrus Paulus Deroover, geboren te Machelen op 4 augustus 1864 en er gestorven op 28 april 1930.

Commentaren: 0

Den drogist

 

Ingestuurd door Rudi Jacobs, kleinzoon van "den drogist", waarvoor onze hartelijke dank. Hij vertelt :

"Op deze foto, anno +/- 1932, zien we Jan Leemans (1893-1970), destijds beter gekend als 'Zjang van lange Wainne', met zijn oudste dochter Yvonne (º1924).
Jan had toen een winkel van drogisterijproducten op de hoek van de Kerklaan en de Cornelis Peetersstraat (thans is er een bankkantoor gevestigd). Hij huurde de woning, maar rond 1935 verhuisde hij naar een eigen gebouwde woonst in de Cornelis Peetersstraat nr. 3. Hij was er algemeen bekend als 'den drogist' van Machelen. 
Op de foto zien we ook een mobiele benzinepomp. geregeld ging Jan te voet naar de vaart om het reservoir te vullen (bergaf wanneer hij leeg was en gevuld terug bergop). Het was de tijd van de opkomst van de 'automobile'. Deze pomp op wieltjes werd later vervangen door een vaste."

Commentaren: 0

Chez Boma

Foto van Patrick Vansantvoort.

In de Blijde Inkomststraat nr 127 bevond zich de winkel "Bij Boma".
De nummer 127 volgens de oude nummering komt overeen met het huidige nummer 55. De gevel werd vernieuwd maar de stenen onder het uitstalraam zijn eigen aan de Blijde Inkomststraat. De deur links komt ook overeen met nummer 55.
Wie kan ons hier meer over vertellen ?

 

 

 

 

 

Commentaren: 0

Bonna betonbuizen

In de Beaulieustraat te Machelen waren destijds heel wat firma’s gevestigd, het was een deel van de " oude " industriezone van Machelen, gelegen aan de benedenkant van de Woluwelaan richting Vilvoorde.
Naast firma’s als AGMA en TUBES de HAEREN, was ook de S.A. des TUYAUX BONNA aldaar gevestigd.
BONNA met zijn uitgestrekte terreinoppervlakte, was in feite gelegen tussen twee straten, de Beaulieustraat en de Nieuwbrugstraat. Het bedrijf was gespecialiseerd in betonnen rioleringsbuizen van verschillende afmetingen en diameter, buizen van 60 cm. tot 1,80 meter diameter. Van zowat overal in België en ook uit het buitenland werden bestellingen geplaatst voor de levering van buizen voor grote onder- en bovengrondse rioleringswerken.
Er was de bestaande spoorlijn komende vanuit de Rittwegerlaan, langs de Nieuwbrugstraat tot aan de ingang en dan lopende volledig rond de terreinen van het bedrijf, met als eindpunt de ingang aan de Beaulieustraat, waar zelfs nog een andere spoorlijn lag.
De grote betonnen buizen werden niet alleen via het spoor vervoerd, maar ook langs de weg met grote vrachtwagens met oplegger. Dit bracht dikwijls spektakel mee, wanneer de vrachtwagens problemen hadden om de bocht te nemen bij het uitrijden van de Beaulieustraat, die toen niet zo breed was als heden ten dage.
Omstreeks 1972 veranderde het bedrijf haar benaming naar BONNA SABLA, wat een filiaal is van BONNA SABLA – FRANCE, thans gevestigd te Tessenderlo in de provincie Limburg.
Het bijgevoegde " panoramisch " zicht op de buizen van BONNA dateert van de periode 1969 – 1970.

Met dank aan René Hernalsteen


Commentaren: 0