DAGELIJKSE LEVEN


De bom

 

Ingezonden door Frans Vandensande en Maurice Smets waarvoor onze dank.
Frans vertelt :
Ook iets STRAF van onder de oorlog.
Onder de oorlog is een Engelse bom op "den AGMA" gevallen, waar wij woonden. De bom van een serieus kaliber is niet ontploft (anders was ik er nu waarschijnlijk niet meer). Onze pa (de lange magere links) en de man die achter mij op de bom zit hebben het gevaarte moeten uitgraven (blootleggen) waarna een Duitse ontmijner de ontsteking is komen verwijderen. De kleine op de bom ben ik, toen ik nog een snotneusje was. De foto werd aangevuld met een aantal foto's van Maurice Smets, voormalig directeur, die ons een beeld schetsen van de ravage aangericht door een niet ontplofte bom.

Commentaren: 0

Herberg 51.10.64

 

Foto ingezonden door Emiel Rampelberg.

Daterend van +/-1935.
Waar is de foto genomen ? Een vermoeden : voor de ijzerwarenzaak Rampelberg-Somers, vroeger zaal Thalia, in de Dorpstraat.
51.10.64 is vermoedelijk een telefoonnummer.

Van links naar rechts :
1. Marcel Deraes (08/07/1920 - 17/10/2000), zoon van Hendricus Deraes (17/10/1894 - 17/02/1973) en Clara Marcelis (17/06/1894 - 06/03/1988).
2. Jan Vanbinst (10/06/1922 - ? te Kraainem) zoon van Jozef Vanbinst (14/02/1895 - 29/08/1954) en Julia Puelinckx (06/03/1896 - 29-12-1977).
3. Fernand Peersmans ???

Commentaren: 0

Ijskreem Wybouw

 

Foto ingezonden door Jan Wybouw.

Daterend van +/-1914.
Jan schrijft : "De jongen met pet en schoudertas (sacoiche) is mijn vader, de man met de bolhoed is zijn vader. Toen, in 1912-14 dus (mijn vader is geboren in 1902), werd er nog met de hondenkar rondgereden in   

                                                                                                            de zomer om ijscreem te verkopen op de kassei." Een

                                                                                                            voorloper van "Moenske" !

Commentaren: 0

Dansende meisjes

Foto werd genomen naar aanleiding van een optreden in de "Concordia” in 1947.
Van links naar rechts
Bovenste rij:
Marie-José Trippaers, Alice Hulin, Marie-Louise Van Lijsebetten, Mariette Puttemans, Rosa Vandoren en Mariette Cram

Commentaren: 0

Herberg Batavia

Herberg Batavia op de grens Machelen - Melsbroek. Foto's ingezonden door de heer Maurice Mommens (linkse foto) en de heer Jan Wybouw (rechtse foto, die de actuele toestand van de buurt weergeeft).

Commentaren: 0

Groep Machelaars

Foto ingestuurd door Roel Lauwaert.
Wie weet hier meer van ?

Roger Geraerts vertelt :
Op voormelde foto , uiterst rechts , herkennen we 2 personen die beide ooms waren van mijn vrouw Monique . De eerste rechts is nonkel Frans , die orgelist is geweest in Machelen dus Frans De Boelpaep , hij woonde geruime tijd in De Heuve , na zijn scheiding woonde hij respectievelijk bij zijn zuster Maria De Boelpaep , mijn schoonmoeder . De persoon uiterst rechts is de jongere broer van Frans zijnde Joris De Boelpaep .Betrokkene woonde geruime tijd eveneens bij mijn schoonmoeder , is daar uitgetrouwd en is dan naar Antwerpen verhuisd . Hij is zeer jong overleden , hij was maar 42 jaar bij zijn overlijden . Beide nonkels en mijn schoonmoeder zijn ondertussen overleden .

Commentaren: 0

Jean Eulaerts

An Eulaerts vertelt : Mijn overgrootvader Jean Eulaerts staat vooraan de vrachtwagen en mijn grootvader Jacques Eulaerts zit achter het stuur. Mijn grootouders hebben altijd in de Vilvoordelaan nummer 27 gewoond. Mijn grootmoeder noemde Elizabeth Van Campenhout. Een foto van vóór de 2de wereldoorlog.
Miel Rampelberg voegt hieraan toe : De man achter het stuur Jacques Eulaerts heb ik ook nog goed gekend. Het is de vader van Jean Eulaerts een leeftijdsgenoot van mij ook geboren in 1941. Jacques Eulaerts was eigenaar van een vrachtwagen die voornamelijk bouwmaterialen vervoerde. In de winter wanneer het vroor lag in de jaren 1950 1960 de bouw stil en was er voor vrachtvervoer een mindere periode. Jacques stelde zijn voertuig ter beschikking van de boeren die hun witloofwortelen in Humbeek,Zemst,Niewenrode op gehuurde landbouwgronden hadden gekweekt. Deze witloofwortelen werden met behulp van de "bollekensgreep” met handenarbeid op de vrachtwagen geladen en huiswaarts richting Machelen gebracht en dan ter plaatse bij de witloofkweker "afgekipt”, uiteraard dit alles tegen betaling de huur van de vrachtwagen en de bestuurder ervan in loonarbeid. Ikzelf heb dit alles ook met Jacques mijn vader en mijn broer nog meegemaakt.

An bezorgde ons ook volgende foto's :

 

 

In de Vilvoordelaan ter hoogte van nr. 27, mijn nonkel Jean Eulaerts naast een Chevrolet, begin jaren 60.

 

 

Vilvoordelaan 27, mijn vader Francis Eulaerts en zijn vader Jacques. Nieuw model Chevrolet '65. Zicht op het kruispunt met de Van Obberghenstraat

 

 

Oudstrijdersstraat (Viaduct). Mijn grootouders (Henry Tielemans en Mariette Hofmans) hadden daar een beenhouwerij, "Bij Ree den bienhaver". Onteigening voor de bouw van het viaduct. Op deze foto, mijn moeder Josiane Tielemans met haar fiets, en haar 3 broers : Freddy, Guy en Emile. (haar zus Nicole ontbreekt).

 

 

Grootvader Jacques Eulaerts in een steenbakkerij in Evere.

 

Mijn vader - Francis Eulaerts - op de koer in de Vilvoordelaan

Commentaren: 0

De keur 1951

 

 

Machelaars naar de keur in 1951, ingezonden door Victor Angillis. De foto werd genomen op het Rogierplein (oud Noordstation te Brussel).
Staande : v.l.n.r. Jef Spruyt, Nestor Van Asbroeck.
Zittend : v.l.n.r. Remy Milonton (zanger Remy Ray), Victor Angillis, Mathieu Van Hoevelen.

Commentaren: 0

Tocht naar Roubaix 1947

De foto werd waarschijnlijk gemaakt bij de aanvang van een fietstrip richting streek Roubaix, waar de broers Deroover nog familie hadden wonen.
Jaartal : ca. 1947 of 1948.
Van links naar rechts : Miel Paternoster (Melkstraat), Armand Deroover (Blijde Inkomststraat), Kamiel de Sutter (Melkstraat), Marcel Immers (Melkstraat), Kamiel Deroover (Blijde Inkomststraat)

Met dank aan Dirk Deroover

Commentaren: 0

Mon den draaier

Op deze foto staan Edmond VERHULST en Petronella DE BELDER.
Het beeld dateert van 1950/51 en werd genomen met het Carnavalbal georganiseerd door toneelkring COMEDIA in de toenmalige zaal THALIA in de Dorpstraat.
De bijnaam van Edmond VERHULST was " Mon den draaier ", omdat hij als schrijnwerker / houtdraaier actief was en zijn atelier had in de Oudstrijdersstraat.
Mon was tevens actief in het Machelse verenigingsleven als " official " bij wielerwedstrijden.
Met dank aan Eric VERHULST, alias " Klabakske ", kleinzoon van Edmond Verhulst.

Commentaren: 0

Café Normandie 1950

 

 

" Mooi beeld van het hoekhuis Kerklaan – C. Peetersstraat, genomen in de jaren 1950 toen de café NORMANDIE er werd gehouden.
De benaming van de café staat in grote letters op het rechter venster. Voor het venster staat blijkbaar een grote postbus opgesteld.
De café NORMANDIE is reeds lang verdwenen, heden ten dage is de BNP PARIBAS FORTIS BANK er gehuisvest. "

Commentaren: 0

Zeepkistenrace

 

 

Zeepkistenrace eind jaren 1970, hoek Jan Roelantsstraat en C. Hansoulstraat.

Commentaren: 0

Machelse reclame uit de jaren '60

Machelse reclame uit de jaren '60 ....

Met dank aan Pat. Vansantvoort

Commentaren: 0

Eeuwelinge Marie Van Hamme

Heemkring Machala viert de Machelse 100 jarige Marie Van Hamme

De gemeente Machelen is een 100 jarige rijker !
Na Pelagie Nuytinck ( « Moederke Tielemans « ) in 1938, Maria Theresia De Croon ( « Treeze Muis « ) in 1966, Joanna Turcksin ( « Woinke Turck « ) in 1990, Josephina Struelens ( « Liza Stroeit « ) in 2004 en Theresia Vankerckhoven ( « Leine « ) in 2005, is Marie Van Hamme de 6e in het selecte gezelschap van Machelse honderdjarigen.
Marie werd op 10 januari 1910 geboren te Melsbroek, ze huwde in 1936 met Henri Sterckx uit Peutie, waarna het koppel in 1942 in Machelen kwam wonen, waar Henri ( « Rie « op zijn Machels ) een kapperszaak hield. Het echtpaar kreeg 2 kinderen, de zonen Piet en Eduard, die op hun beurt elk een zoon kregen.
Heemkring Machala wou deze bijzondere verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
Marie verblijft reeds geruime tijd in het rusthuis Parkhof te Machelen, waar een delegatie van het Machala bestuur haar een bezoek bracht.
Bij deze gelegenheid ontving Marie uit handen van Machala voorzitter Luc De Wilder de DVD van de Machelse 100 jarigen die de heemkring in 2007 realiseerde, en waar Marie bij de volgende update wordt aan toegevoegd.

Commentaren: 0

Foto ontvangen via Facebook

 

VZW Machala Heemkunde Machelen I found that picture at my uncle's house Jean De Backer............Paulette. My great grant father is standing on the side his name was Jean Baptiste Bogaerts, he also lived with us in the Blijde Inkomststraat

VZW Machala Heemkunde Machelen Reactie Wybouw Jan Heb naam gevonden van vrouw van Louike : Josée Appeltants. Bovenaan Vrouw van Renéke van in de Brounsstraat.

VZW Machala Heemkunde Machelen Reactie Wybouw Jan Ik herken verschillende personen : van links te beginnen : Vrouw van Suuke Saf, Maria Degendt, Louisette De Bulpaep, Suzanne Valcke, ons Suzanne (Wybouw), , Juffr. Wijns, de twee dochters van de burgemeester Deroover, Christiane Verspecht, vooraan ons Marguerite (Wybouw) in 't midden, Eerste vrouw van Louike De Gendt van in de Weldoenerstraat, naam ?, Ida Valcke (naast Pastoor Cosyns), Dochter van Van den Sande, misschien bij de inhuldiging van Pastoor Cosyns. José Roelants idd.

Frans Pasteels Uiterst links mijn tante Jeanne Van Kerckhoven, vrouw van bakker François (Boikes) Moons uit de Sint-Gertrudisstraat.

VZW Machala Heemkunde Machelen Reactie Dirk Deroover : ik meen rechts op de 2e trap met het oude vrouwtje aan de hand Josée Roelants te herkennen (van Rudi Reinartz)

Commentaren: 0

100-jarige Lisa Stroeit

Viering 100-jarige "Lisa Stroeit" op 27.11.2004

Commentaren: 0

Spelende kinderen 1950

Commentaren: 0

Foto Rene

Commentaren: 0

 

 

Iemand enig idee

 

Wie is wie?

 

Welk café?

Commentaren: 0