GEBOUWEN


 

BELVAL

 

Het kasteel van Belval was gelegen in de Ganzenweide, ongeveer ter hoogte van de Woluwelaan, naast het VIADUCT kant Machelen ( niet kant Diegem ). In de Machelse volksmond noemde men dit het " rattenkasteel ".
Heden ten dage herinnert niets meer aan het bestaan van dit mooie kasteel, waar ook een vijver en een grote boomgaard aan paalden. Het kasteel stond volgens de plannenmakers/ingenieurs van de RING rond Brussel in de weg van een afrit Machelen, afrit die er evenwel nooit is gekomen.Toch diende het kasteel te verdwijnen, hetgeen gebeurde met de afbraak begin jaren 1970'. Zelf ( ik ben geboren in 1964 ) heb ik het kasteel nooit weten staan, wel de boomgaard waar wij met de CHIRO gingen spelen. Wij noemden dit " het boske ".
Er stonden verschillende fruitbomen bij het binnenkomen langs de Woluwelaan, verder door in het " boske " liep langs de linkerzijde een beek, en was er in het midden een open grasvlakte.
Ook van dit alles blijft niets meer over ; de gemeente Machelen, nadien eigenaar geworden, verkocht in 1996 de hele site aan een projektontwikkelaar. Tien jaar later ligt het terrein nog steeds braak en desolaat. 
Ons bestuurslid Jan Van den Eynde heeft een zeer waardevolle bijdrage geschreven over de geschiedenis van het kasteel van Belval, die U op onze site kan lezen.
Luc De Wilder

Commentaren: 0

 

AFBRAAK RIJKSWACHT

 

Met dank aan René Hernalsteen.
Machelen 1973 : Afbraak van de "Rijkswacht van Machelen"

In 1973, voor het aanleggen van de ring rond Brussel, is men begonnen met de volledige afbraak van een ganse reeks huizen van de "Rijkswacht" aan het einde van de Henri Brounsstraat.
Er blijven nu nog slechts vier huizen over met de nummers 56-58-60-62 !
Tijdens deze reusachtige werken aan de autosnelwegen is men nog zorgvuldig te werk gegaan, om het verkeer aan de Brounsstraat niet te verhinderen. Deze straat werd de helft afgesloten om de auto's en de buslijn 54 niet te laten omleiden. Met slechts één afbraakkraan werden de Rijkswachthuizen op één dag volledig met de grond gelijkgemaakt.
Vermeldenswaardig is nog het feit dat in één van deze huizen Wachtmeester Henri Brouns heeft gewoond. In mei 1943, tijdens de oorlog '40-'45 werd hij aangehouden en in de gevangenis gezet waar hij ook stierf in 1945. Hij was 62 jaar. Hij is begraven in Machelen in het erepark van de oudstrijders.

Commentaren: 0

 

VILLA BLEYFUESZ

 

De oude villa’s uit het begin van de 20e eeuw zijn verdwenen uit het centrum van Machelen. Villa Bleyfuesz was één van de laatste villa’s die nog te zien was. Gelegen in de Van Obberghenstraat / Vilvoordelaan, met als eigenaar de heer Bleyfuesz die naast zijn villa een kartonfabriek bezat, met dezelfde naam.
Bleyfuesz verwierf bekendheid in binnen- en buitenland met het produceren van golvend karton voor verpakking, alsook licht gereedschapsmateriaal.
Merkwaardig aan de villa was dat bijna aan de top van de toren, een klein typisch gebeeldhouwd venstertje is aangebracht. Links op het dak, aan het uiteinde van de schouw, is er ook een versierde vaas aangebracht.
Alles is verdwenen. Er staan nu sinds enkele jaren een reeks appartementen.

René Hernalsteen

 

Commentaren: 0

Pellenberg 20 jaar restauratie 1991 - 2011Het kasteel Pellenberg in de Vilvoordelaan, aangekocht door de gemeente om er de bibliotheek in te huisvesten, werd in 1991 volledig gerestaureerd.
Beide foto’s werd genomen na de restauratiewerken ter gelegenheid van de " Opendeur " in het kasteel Pellenberg, dit in november 1991.
De bezoekers kregen er deskundige uitleg van Jan Vanden Eynde ( heden ten dage bestuurslid van Machala ), die er de restauratie en de geschiedenis van het kasteel toelichtte.
Eén van de meeste bezochte plaatsen in het gerestaureerde kasteel was toch wel de torenspits, met het mooie houtwerk . De spits is gebouwd rond 8 vensters.
Toch wel een unieke constructie in Machelen ! Een jaar later ( 1992 ) werden er in het kasteel een aantal tentoonstellingen gehouden van Machelse schilders, zoals Jef Angillis, René Lapère, Frans Henderick, etc…

Met dank aan René Hernalsteen

Commentaren: 0

 

RESIDENTIE PELLENBERG - bouw '95

 

Deze foto dateert van februari 1995. Het is de beginfase van de bouw van een reeks appartementen op de hoek van de Vilvoordelaan en de Van Obberghenstraat.

De gebouwen van de kantonfabriek Bleyfuez, met inbegrip van de villa die paalde aan het kasteel Pellenberg, werden afgebroken eind 1994. De bomen van het vroegere domein Pellenberg, groot en majestueus, werden goed zichtbaar van op de straat. Het kasteel zelf was in de jaren ’80 gerestaureerd.

De appartementenblok kreeg als naam ‘ Residentie Pellenberg ‘. 

 

 

Met dank aan René Hernalsteen

 

 

Commentaren: 0

Bouw NOVA 1954-1955

Commentaren: 0

Rampelberg-Somers Jos

Commentaren: 0

Ruwbouw kinderkribbe

 

Dit is een beeld van het einde van de ruwbouw van de kinderkribbe in de Georges Ferréstraat te Machelen.

Volgens de stukken van toen bedroeg de totale kostprijs voor de nieuwbouw 22,6 miljoen Belgische franken.

In de kribbe waren 51 bedden voor kindjes voorzien, de dagprijs voor opvang werd toen op 60 Belgische franken ( 1,5 € ) bepaald.

De openingsuren waren alle dagen van 7 tot 18 u. 

 

Het juiste jaartal van de foto vinden we niet meteen terug, maar dit zal vermoedelijk eind jaren 1970 – begin jaren 1980 zijn.  

 

Met dank een René Hernalsteen

Commentaren: 0