Jongensschool 1944

 

3de leerjaar, maart of april 1944 : foto genomen op de trappen van kasteel Belval. Er zijn 32 kinderen op de foto, er ontbreken naar schatting 4 tot 12 leerlingen. Deze klas had tussen 1942 tot 1948 een bezetting die schommelde van 29 tot 44 leerlingen. Vooral tijdens de oorlogsjaren was er een groot verloop van leerlingen.

 

Van links naar rechts en van boven naar onder: 

Willy Van Rompaye, Theo Van Coillie, Antoon Mancel, Hubert De Groot, Julien Serneels, Henri Verelst, Arthur Vanden Branden, Jean Boogmans.…Vanderperren (of Vandenborght?), ………?…….., Hubert Brouns, André Vandevelde, Guido Ronchetti, Charly Van Salen, Roger Pionet. Gustin Dewandeleer, Willy Vernimmen, Rik Vander Vorst, Xavier De Smedt, Dolf Moons, Herman Lauwers, …Vermassen, Yvo Houthuys. Constant Kerbush, Guillaume Coosemans, Felix Vande Velde, …Mathu, Frans Vanhaesendonck, Staf Pasteels, Karel Muls, Georges Muls, Freddy Dewandeleer. 

 

Aanvullingen, correcties,

Reactie van Jan Wybouw :
Betreft : Rubriek "Foto's" : "Jongensschool 1944" met Meester Dammekens. Franske, Ik denk : de zesde (v.l.n.r.)op bovenste rij is niet Jef Verelst, maar Rik Verelst(zijn oudere broer). Wij zijn van 1939 - 40 ; Jef Verelst eveneens, dan kunnen wij in 1944 nog niet in 't derde studiejaar zitten, hé ? Sorry, voor de laattijdige rechtzetting, maar heb pas in de week de namen allemaal overlopen. Leuk om die gasten van toen, eens te overlopen en proberen te herkennen. 60 jaar geleden ; niet te geloven.

Met dank aan Frans Vanhaesendonck. 

Commentaren: 0

Vrije basisschool 1976

 

 

Foto bezorgd door Miel Rampelberg : Vrije Basisschool, C. Peetersstraat : 2 de leerjaar 1976, Mevrouw Verlinden. 
Wie staat erop ?

 

 

 

Bovenste rij : Veerle Vanden Brande, Angelica Longo, Ann D'Hondt, Pascale De Bakker, Kathy De Smedt, Nancy Verbinnen, Kristel Binst, Carla Van Es, ?. Middenste rij : Marina Arnoudts, Veerle Vandoren, Deborah De Ridder, Catherine De Landsheer, Sandra Rydams, Katja Van Buyten, Ann De Muur, Patricia ? , Krista Rampelberg, Leen Coppens. Onderste rij : Christine ?, Griet Van Der Auwera, Freya ?, Marina Serneels, Reinhilde Janssens, Sonia Gotemans, Krrista De Coninck, Linda De Ron, Marleen Huybens.

Commentaren: 0

Gemeenteschool 1972-1973

 

 Ingezonden door Stefaan Heirman : "2 foto's van rond 1972-73.
Op de eerste foto een hele hoop Machelaars die ondertussen de 40 reeds voorbij zijn en ook de reeds overleden leraar meester Panneels!

 

De twee dames waren allebei monitrices dacht ik, de rechtse noemde Lilly (dat weet ik nog omdat we allemaal een beetje verliefd op haar waren)!!!
Links onderaan zitten ikzelf (Stefaan Heirman) en Peter Van Haesendonck, ondertussen werken we beiden aan de Machelse groendienst!
Samen in de kleuterschool, dan de lagere school en dan samen naar de tuinbouwschool om uiteindelijk samen aan de groendienst te werken!
Ook Rudy Huybens, Marc Scheers, Patrick Vander Auwera, Freddy Thomas, Michel Herbots, Gert Van Den Broeck, Benny Bowland, Luc Pionet, Ives Troch en nog een deel andere wiens naam ik vergeten ben staan erop!
De andere foto heeft jarenlang de cover van het boekje van de gemeenteschool gesierd!
Links op de foto, ikzelf! Deze foto was nog genomen door meester Panneels die me uit de klas was komen halen!"

 

Reactie van Walter Rottie : 
En wat was ik verbaasd om mij als klein manneke terug te vinden op de oude klasfoto tijdens de zeeklassen in Ster der Zee in Koksijde. Ik herinner mij die foto alsof het gisteren was. Er is tevens een tweede foto gemaakt toen we allemaal rond een aangespoelde dode zeehond stonden...
Om het namenlijstje van Stefaan wat te vervolledigen herken ik ook nog volgende jongens. Johan Dewandeleer, Johan Cloetens, Marc Van Damme, Roeland Vandeneede, Geert Verspecht, Yves Leonard (ondertussen cafebaas van de Moderne), Dirk Hernalsteen, Ronny Paulus, Marc Van Gaver, Bart Paredis, Marc Deschouwer, Johan Spruyt, Marc Winnepennincx, Geert Meeus, Dominique Deroover. Ik denk dat het lijstje bijna kompleet is. Ik sta op de foto net met mijn hoofd (en brilletje) voor de linkse monitrice tussen 2 andere medeleerlingen. De rechtse monitrice Lily was inderdaad een zeer lieve en kon geweldig goed tekenen. 
Van meester Paneels herinner ik mij, naast het feit dat hij onze klastitularis was in het 3de studiejaar, vooral dat hij mij op regelmatige tijdstippen de klas uitstuurde om voor hem bij mie loike (het snoep-en cremeriewinkelke aan de overkant van de school) wat muntkauwgom te gaan halen. 

Reactie van Patrick Vanderauwera : 
Awel ik ben verschoten. Eerst en vooral kom ik voor de eerste keer op jullie site ( en het zal zeker niet de laatste keer zijn) ik ga naar de foto's kijken en daar kijk ik onmiddellijk in mijn vroegere klasgenoten hun onschuldige ogen ( en de mijn ook natuurlijk).
Hallo mannen van 1962, ook ik heb nog wat namen gevonden die onze klasfoto zou kunnen kompleet maken. Guy Jans (nu Trimborn en zoon van Lucia in de dorpstraat),Peter Van Doren, Alex Serneels, Danny Biesemans, Bruno Verbiest, Carlos Van Donnick en Alain Kestens. Misschien van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat het niet Luc Pionet maar Johan is en niet Johan Spruyt maar Marc. Wat ik nog weet van de monitrice waar we allemaal een beetje verliefd op waren was dat zij s'avonds voor het slapen gaan ons allemaal een nachtzoentje kwam geven. Nu zou blijken, ik heb het ook maar van horen zeggen, dat er reeds twee van ons bende zou overleden zijn nl. Ronny Paulus en Carlos Van Donnick maar echt zeker ben ik daar niet van.
Bij de klasfoto van '72 nog één naam vergeten nl. Eric Vandezande

Aanvulling van Stefaan Heirman :
Hierbij stuur ik nog een foto die ik terugvond en die aansluit bij de vorige foto die ik stuurde van de zeeklassen te koksijde uit 1972! (uiterst rechtse foto)
Hierop is de monitrice Lily te zien waarvan sprake is en waarop wij allemaal verliefd waren. Tesamen met nog enkele klasgenoten. Ik dacht dat deze personen dit wel leuk zouden vinden om deze foto te zien!Ik denk trouwens ook Patrick Vanderauwera te herkennen die al op de vorige foto reageerde en ook Dominique Deroover.

 

Commentaren: 0

Belval-school 1925

 

 

In 1925 wordt de vierde graad onderwijs definitief ingevoerd. Het aantal leerlingen blijft stijgen. Aanvankelijk bestond de nieuwe school (uit 1915, achter het oude gemeentehuis) uit slechts 4 klassen. Daarom werd besloten de nieuwe school uit te breiden met een verdieping. Hetgeen tijdens het schooljaar 1927-1928 gebeurde. 
In oktober 1927 koopt de gemeente het filmatelier van het failliete Belgafilm om er tijdelijk 4 klassen in onder te brengen. 
Bijna alle klasfoto's uit die tijd werden gemaakt met het kasteel, dat naast het filmatelier stond, als achtergrond. 
Het filmatelier werd later afgebroken voor de aanleg van de collector van de Woluwebeek.
Op de foto : links meester Dammekens, rechts vooraan meester Mertens. 
(info Jan Vanden Eynde)

Commentaren: 0

Jongensschool

 

Foto ingezonden door Emiel Rampelberg.

Foto van de oude gemeenteschool met leerlingen en leraars op de speelplaats, geschonken door Huguette Van Tilborgh .
Wie kan informatie bezorgen ? Jaartal ? Leraars ? Leerlingen?

 

Info van Roel Lauwaert : een weetje van uit het boek van Fr. Geerts: op blz 153 staat dat er in de gemeentelijke jongensschool rond 1935 een turn- en feestzaal werd bijgebouwd. De bovenstaande foto is dus van vóór die bijbouw.

Commentaren: 0

Malojas

 

Foto van Luc De Wilder

De Machelse gemeentelijke lagere school (de jongensschool in de C. Peetersstraat naast het oude gemeentehuis) en de Parochiale Basisschool (de meiskesschool aan de kerk) gingen met het 6de leerjaar lange tijd op wintersport in Maloja (Zwitserland).
Met de nachttrein naar Zwitserland, zonder mama en papa, voor ons was het een heel avontuur.
Het hotel waarin we verbleven was een groot imposant gebouw, duidelijk te zien op de foto.
Er was een liedje dat we ter plaatse aanleerden en dat als volgt ging :
" Maloja, Maloja, da kann man, skifarhen, in schnee.
Schön ist Maloja, auf diesen gansen welt.... "
( mijn Duits is niet perfect... )
Na al die jaren zit dit liedje nog altijd in mijn geheugen geprent.
In de pers van vorig jaar 2006 stond te lezen dat het hotel verkocht is aan een investeringsgroep die er totaal andere plannen mee heeft.
Voor ons Machelaars blijven het mooie herinneringen.
Maloja, Maloja, da kann man, skifahrhen in schnee....
Wie herkent zich op de foto ?

 

De foto van Maloja is van het schooljaar 1966-1967 want dat is het jaar na mij. Ik herken vele gezichten, Hilde Goubert, Ulri Kunze, Ria Van Lanckvelt, Mariëlla Ronchetti en nog enkele anderen. Misschien wist ge dit al, maar ons jaar, zesde leerjaar 1966 waren de eersten die naar Zwiterland mochten, nl. naar Melchtal.

Commentaren: 0

Vrije bassisschool 1926

 

Foto van Simone Rijckmans.
Vrije Basisschool Machelen bij de Zusters Annonciaden van Veltem, kleuterklas anno 1926. Kinderen met geboortedatum rond 1922.

 

Wie zich herkent, of wie andecdotes van toen wil bovenhalen, kan dit steeds overmaken aan de heemkring Machala via het kontaktadres.

Commentaren: 0

Zeeklasen St-Idesbald 1960-70

 

Ten tijde van de gemeentelijke lagere jongensschool gelegen langsheen de C. Peetersstraat, gingen zeker het 2e en 3e studiejaar in de maand september een tiental dagen op zeeklassen naar Sint-Idesbald ( Koksijde ).
De leerlingen verbleven in "Ster der Zee", waar er ook les werd gegeven.
Strandonderzoek, maar ook ravotten in de duinen aan de Hoge Blekker, hebben onuitwisbare herinneringen opgeleverd bij honderden Machelse jongeren.
De bijgevoegde foto's werden genomen eind september 1968 met het toenmalige 3e leerjaar.
De figuranten, zijnde leerlingen die toen 8 jaar waren, zijn nu vermoedelijk 46 - 47 jaar.
Wie zich herkent, of wie andecdotes van toen wil bovenhalen, kan dit steeds overmaken aan de heemkring Machala via het kontaktadres.

 

Staand vlnr : Marc Spruyt, ? , René Vermeulen, Eric Verhulst, Bert de Turck, ?, ?, Robrecht Vandeneede, Wim Verbeelen, Clement de Cremer, Luc Foubert, Marc Eynatten, Dirk De Pauw, Hugo Hermans, Daniel Schell, Bert Boeykens, ?, Jan Deroover, Hedwig Knops, Yves Van Gysel, Willy Vrijdag.
Zittend vlnr : Gerrit Cornelis, Robert Gevels, Jan Deroover, ?, Patrick Moens, Aimée Frodure, Jef Verbist, Ronny Boogmans, Koen Paredis,?, ?, Rudy Rampelberg, Patrick Bouland.

 

Commentaren: 0

Kleuterklas 1942-43 zuster Colomba

 

 

Frans Vandensande bezorgde ons deze foto van de derde kleuterklas 1942-43 bij zuster Colomba.

Commentaren: 0

Zeeklassen

 

David Stoops schrijft : in bijlage een klasfoto ( jongens geboren in 1959 ) die ik gevonden heb .....

David Stoops schrijft : in bijlage een klasfoto ( jongens geboren in 1959 ) die ik gevonden heb tussen de reeks van Roland Panneels (toen was het " Meester Panneels " ).
Het is een foto aan zee van onze klas in het 1ste studiejaar in 1965/1966, waar Dirk Deroover, Luc Van Laethem , ikzelf en Bert Anciaux op staan.

De namen : (sorry voor de schrijfwijze), staande van links naar rechts :
Danny De Vos, Ruben De Bulpaep, Jos Vandezande, Dirk Herbots, Jan Verbelen, Jan Vancauwenberg, ( Wim Verbelen ), Dirk Deroover, Eddy Potums, Karel Maton, Danny Ral, Patrick De Greef, Luc Van Laethem.

Zittende van links naar rechts :
Bert Anciaux, (H)Enoch Van Donick, David Stoops, Luc Demetsenaere, Jean-Claude Van Donick, Mark De Coster, Andre Nates.
Ontbrak op de foto : Hans Van Den Broeck, Marco Van Den Berghe
Opmerking: Wim Verbelen zat niet in onze klas, hij was een jaar jonger. Hij staat waarschijnlijk mee op de foto omdat hun vader (van Jan en Wim ) , Meester Verbelen was (" Den Billekes " was zijn bijnaam toen).

Commentaren: 0

vrije basisschool 1949

Foto van Agnes Deblock.
Vrije Basisschool Machelen, klas anno 1949 met Zuster Hyancintha.

Wie zich herkent, of wie andecdotes van toen wil bovenhalen, kan dit steeds overmaken aan de heemkring Machala via het kontaktadres.

Reactie van Erna Van Doorselaere :

Het was heel verrassend om ons moeder plots te zien op de klasfoto van 1949. Ze weet het zelf nog niet, maar ik zal het haar zeker laten zien. Haar zuster prijkt er ook op. Namelijk Isabelle Boogmans en Jeanne Boogmans. Leuke site met vele toffe foto's van vroeger. Zo kunnen wij, de generatie van de 70's ons een beetje voorstellen hoe het hier nog is geweest.Groetjes

Volgens Isabele Boogmans, moeder van Erna was dit het 4de leerjaar in 1949.
Hieronder volgen de namen, opgesomd van links naar rechts , te beginnen bij de onderste rij :
1ste rij : Jeanine Van Saelen, Jeanine Vanderhaegen, Jeanne Boogmans, Josée Serneels, Irma Panneels, Gilberte Meert.
2de rij : Zuster Hyacintha, Estelle Van Damme, Simonne Nijsen, Annie Van Grimbergen, Marie-Louise VandenBroek, Eliane Cleren, Hilde Van Nieuwenhove, Isa Van der Perre, Antoinette Peulincks .( zit rechts meer tussen 1ste en 2de rij)
3de rij : Hilde Panneels, Marie-Jeanne Coenen, Mariette Buyl, Hilde Brancard, Godelieve Honoré, Christiane Vandermalen, Isabelle Boogmans.
4de rij: Hilde De Vadder, Agnes De Block, Augusta Janssens, Armanda Criel, Mariette Van Laer, Liliane Verheyden, Virginie Duchateau.


Commentaren: 0

Klasfoto 1933

Een klasfoto van de moeder van Roel Lauwaert.

Enkele gegevens: mijn moeder Maria Hortensia Meyskens °13.04.1921) staat op de foto op de bovenste rij helemaal rechts.
Via Jan Wybouw kreeg ik de bevestiging dat het 1933 moet zijn, want zijn oudste zus Clem (°1925) staat ook op de foto:
Jan : 'Het jaartal 1933 klopt als een bus, want ons Clem is geboren in 1925, dus 8 j. op de foto. Op de derde rij van boven te beginnen, vierde van links staat ze, ons Clem zaliger (m'n oudste zuster) (Haar haar juist in 't midden gespleten....mijn streep is in 't midden, zeiden we toen)'
Als je dan de hele entourage ziet: bomen, struiken, seizoen, plaats van opname, lijkt het wel of deze foto en die van de kleuters op dezelfde dag en op dezelfde plaats zijn gemaakt.

Commentaren: 0

Klasfoto 1941-1942

De klasfoto van Jeanne Deroover van het 6de en 7de studiejaar in 't Zustersschool (nu ' De Windroos ' genoemd.) in 't schooljaar 1941-1942 met Zuster Agnes.

Reeds teruggevonden ....
Bovenste rij : Yvonne Liessens – Henriette Deblock – Rosa De Wilder – Josée Vranckx – M.J. Peeters – Denise Roze – Gilberte Jordens – Josée Van Dorselaer – Josephine Peeters – Jeanne Van Wayenberg – Yvonne Kersdag? – Fernande Labie.
Tweede rij : Agnes Wybouw – Mariette Van Eeckhout – Gisèle De Cock – Georgette Bonhomme – Josephine Van Kamp – Josée Sandron – Delphine De Croon – Roza De Kerf – Simonne Van Tongelen – Jeanne Roelants – Caroline De Wandeleer.
Derde rij : Virginie Verbelen – Irma Centiens – Martha Groothaars – Clairette Van Durme – Emilienne Van Dam – Marie-Jeanne Liekens – Virginie Devos – Mariette De Kweker – Jeanne de Kempeneer – Florentine Schrijvers – Lea Kerbusch.
Vierde Rij : Juffr. De Braekeleer? – Céline Boogmans – Josephine Deweert – Marie-Louise Rijckmans – Jeanne Van Beneden – Josephine De Mets – Jeanne Hermans – Maria Versée – Zuster Agnes.
Vijfde rij : Mariette Meert – Elise Deblock – Suzanne Van Kerckhoven – Alina Dammekens - ……..? – Isabelle Koolkens – Denise Beyens – Alice Boogmans – Anna Jots – Suzanne Van Ceulebroek – Maria De Vlieger.
Zesde rij : Jeanne Deroover – Paula Nicasie – Lucienne De Cock – Hilda Leemans – Clotile Anthierens – Anna Derkennen – Lisette Van Fraechem – Vóór Zuster Agnes : Marie-Thérèse Van Oevelen.
Zittende onder : Wiske Van Santvoort – Monique Diericks – Denise Roelants.

Commentaren: 0

kleuters 1933

Hierbij nog een 'antiquiteit', komende van Jeanne Deroover, deze keer.
De foto stelt heel de kleuterafdeling voor in 1932-33, gefotografeerd aan " 't Boske/Ganzeweide " , waar nu de Makro staat ongeveer.
Onze Louis (Wybouw) zaliger is erbij (geboren in 1929, + 1978) (2de onderste rij, 7de v.rechts) ; ook Jeanne natuurlijk (onderste rij, 16de van links, met froufrou).
Uiterst links Zuster Bestuurster, denk ik, naast haar Mevr. Honnorez ; uiterst rechts zuster Alberta, denk ik.

Jan Wybouw

Dit hebben we reeds teruggevonden :

Links : Zuster Magdalena, juffr. Roekens (latere Mevr. Honnorez) en zuster Vincenza. Rechts : Zuster Alberta, en zuster Bestuurster.
Onderste rij van links : 7de Pierre Durieux - 10de Jeanne Van Cappellen - 12de Angèle Lahoux - Jeanne Vandenheede - Christine ... - 16de Van Gaelen - 19de Angillis - Bogaert Florent - 22ste Moons - 23ste Lina Anthierens - Germaine ... - Jeanne Deroover - Wiske en Jeanke (tweeling).
Onderste rij van rechts : 11de Rosine Mertens - Martha Cloetens - 8ste Louis Baes - 7de François Debroey - Angèle Van der Auwera ? - 4de Adrienne Criel - Jef Debulpaep.
Tweede rij van rechts : Gustin Spruyt - Leon Elli - 6de Gustin Puelinckx - Louis Wybouw - 10de Devolder - Appeltants J. - 13de Decoster Jozef - 17de Vermeiren Philip - Anna Troch - Jeanne Banken - Lisette Vandendries ? - 28ste Emma Verhelpen - Christine ? - Lisette Van Mulder - 32ste Jordens - Leemans - 35ste A. Knops - Vandeneede Rik - Kamiel Criel - 40ste Maria Nicasie.
Derde rij van links : 3de François Van Dam - 7de Tobback - 9de De Larre - 17de Suzanne Van Ceulebroek - 19de Denise Roelants - Marie Thérèse Van Oevelen - 24ste Pierre Vandeneede - 27ste Jeanne Van Beneden - Knops Henri - 30ste Pierre Van Doren - 29ste Van Herp - Jean ?
Bovenste rij rechts : 2de François Plasky - Jan Polspoel - Edgard v. 'Jette Cartut' - 6de Frans Vandenbroeck - Durieux ? - 10de Pierre Deroover - 13de Hilda Leemans - Mariette De Queeker - Josephine ? - 19de Anna Jots - 20ste Monique ? - Lucienne Decock - Clotilde Anthierens - Jean Deblock - Suzanne Dewit.

Commentaren: 0

Zusterschool 4de & 5de studiejaar +/- 1939

Hier dus een klasfoto van het 4de en 5de studiejaar in de 'Zustersschool', daterend van +- 1939 (Marie-Thérèse was toen 9 j.) met uiterst rechts Juffrouw Boogmans. Dat moet toen een héle gebeurtenis geweest zijn : een klasfoto.

Jan Wybouw

Bovenste rij : M-Louise Decraemer - Cornelia Marquet - Josée Marcelis - Maria Nicasie - Jeanne Banken
Tweede rij : Jeanne Van Capellen - M-Th Van Hees - Julia Paternoster - Maria Mathys - Martha Cloetens - Adelaide De Clippel - Jeanne Deroover - Lisette Van Mulder - Mariette Vermassen - Mariette Lafontaine - ??? - Anna Troch
Derde rij : Angele ??? - Anna De Wilder - Florentine Van Gaelen (Vergaelen ?) - Paula Goudvrind - Nelly Symons - Anna Booogmans - Suzanne Van Bever - Leontine Cabuy - Marguerite Van Pulver - Maria De Croon - Anna Melens - Josephine Van Tongelen
Vierde rij : Juffrouw Verbelen (5de jaar) - Angele Sterckx - Nicasie ??? - Emilienne ??? - ??? - Nelly Francis - Wiske ??? - Paula Binst - Emma Verhelpen - Lina Anthierens - M-Louise Thonon - Juffrouw Boogmans (4de jaar)
Vijfde rij : Peru ??? - Coosemans ??? - ??? - Verhelpen - Botte ??? - Paula Mertens - Florentine Van Dam - Angele Lahon - Mathilde De Backer - Jeanne Cloetens - Josee Ghysels

Commentaren: 0

Kleuterschool 1948-1949

Datering : Kort na de oorlog - 1948-49... Marie-Thérèse was toen +- 18 j. (heeft ze me in 't weekend nog verteld) en ze is geboren in 1930.
Mijn zuster, Marie-Thérèse, die toen kleuteroppas was bij de Zusters Annonciaden i.a.w. Het Zustersschool ofte "Klein Schoolke". Zij was toen collega van vooral Zuster Paula, Zuster Elisabeth, Zuster Colomba.....Op de bijgevoegde foto was ze met haar kleuters in de Kleuterschool in de Vandenberghestraat. Men zal misschien enige van de kindjes herkennen. Dit komt ook voor in de oude filmkes van Machelen.

Jan Wybouw

Commentaren: 0

Klasfoto 1918

Tot op heden herkenden we op de eerste rij, tweede van rechts Anna Albertina Plasqui, geboren op 17.03.1913 te Machelen. Zij is de moeder van Fernand Appeltants.
Met dank aan Fee Cornand

Commentaren: 0

Klasfoto 1938

Een klas in de gemeenteschool in 1938.
Eerste rij : v.l.n.r. Frans De Wit, Jean Van Herp, Pierre Toeback, Jef van Laer, ?, Gustin Spruyt, ?.
Tweede rij : v.l.n.r. Francois Plasqui, Georges Verbelen (?), Willy Van Der Heide, ?, Albert Van Asbrouck, Henri Vandeneede, Charel Pyck, Jan Van Roy.
Derde rij : v.l.n.r. Henri Pionet, Leemans (?), ?, Jan Spybroeck (?), Van Der Kapelle, Van de Vondel (?), Miel Van Der Linde, André Knops, Jef De Bulpaep.
Vierde rij : v.l.n.r. Meester Rombouts, Pierre Derover (?), Edgard Engels, Pierre Buyle, Pierre Derover (?), Henri Jappens, Youx, ?.

Commentaren: 0

Klasfoto 1944 Belval

Een klasfoto van het schooljaar 1944-1945 op het kasteel Belval, ingezonden door Fee Cornand
Eerste rij : v.l.n.r. Gaston Pionet, Guy Hanssens, Emiel Vercruysse, Willem Claessens, Jean Vandeneede, Pierre Scheers, Jozef Van Moer, Jozef Lelaboureur, Jozef Rampelberg.
Tweede rij : v.l.n.r. Frans Boogmans, Pierre Vanderperren, Jean Huysmans, Emiel Goethals, Alex Ackermans, Francois Esseldeurs, Leon Vanhaecht.
Derde rij : v.l.n.r. Meester Lodewijk Claessens, Georges Lelaboureur, Frans Vertongen, Rovbert Vandoorslaere, Lucien Oost, Leon Valcke, Willy Geets.
Vierde rij : v.l.n.r. Antoine Mancel, Jean Dedullen, Roger Van Bogaert, Alfons Claes, Jan Dewandeleer.

Commentaren: 0

Klasfoto 1945

Een klasfoto uit 1945, ingezonden door Jef Van Cutsem. Hij was toen 4 jaar. Tevens detailfoto van Roel Lauwaert in de klas.
Links van de kachel : v.l.n.r. ?, Emiel Rampelberg, Julien Coosemans, ?, Jozef Van Cutsem,?, Antoine VAn Assche (?), ?, ?.
Rechts van de kachel : v.l.n.r. ?, ?, ?, ?, Willy Vermeiren (?), Henri Steurs, Albert Cornand, Muls, Roel Lauwaert, ?, ?, Felix Cloetens (?) .

Commentaren: 0

Klasfoto 1943

Klasfoto uit 1943 (meisjes geboren in 1932) : 5de leerjaar

Achteraan : HERMANS Clementine - Toeback Lizette - Zuster Juliana
5de rij : ??? - VAN der ELST Simonne - ??? - VAN LEYSEBETTEN Marie Louise - JAPPENS Clara - VAN HAMME Roza
4de rij : VERHEYDEN Louisette - VAN DAMME Julienne - VAN DER STEEN Elvire - LESAGE Jozefine - VAN DEN BOSSCHE Filomène - MARCELIS Madeleine
3de rij : LAHOR Irène - DECOURT Bernadette - POLSPOEL Adèle - THIELEMANS Julienne - DEROOVER Lilianne - VAN CEULEBROECK Lilianne
2de rij : HOOLANTS Emma - PEERSMANS Blanche - LEPEZ Emma - LAMON Liliane - VERVLIET Malvine - VAN der AUWERA Helene
1ste rij : ??? - SPRUYT Joanna - IMMERS Denise - ARNAUTS Isabelle - KEPPENS Elza - PANNEELS Denise

Commentaren: 0

Klasfoto 1921

 

“ Machelen 1921  -  Zusterschool

 

Dit is een klasfoto uit 1921 uit de “ zusterschool “ aan de kerk in Machelen. Er waren toen maar 2 klassen van lager onderwijs ( geen 6 studiejaren zoals nu ) en 1 kleuterklas.

In 1922 werd E. Zuster Angélique directrice van de school.

Machelen telde toen ongeveer 3.000 inwoners, H. Deblock was vanaf 28.05.1921 burgemeester van Machelen.

E.H. Fr. Weyns was er toen al 13 jaar pastoor.

 

Met dank aan René Hernalsteen   “

Commentaren: 0