Aanleg Woluwelaan 1950-1960

 

 

 

Aanleg van de Woluwelaan 1950-1960.

 

Commentaren: 0

Winterse Woluwelaan 1985

Een winterse (1985) Woluwelaan, vanaf de ‘stortbaden’ met zicht op vroegere ‘kinderopvang’ van de Makro.
Links loopt de Kerklaan met het besneeuwde lage zadeldakhuis van de vroegere (witrus) drukker Kalnitsky en daar tegenover het villaatje ‘Sam Suffit’ (net boven de gele Opel) waar Clemance, een vriendin van mijn grootmoeder Anna Van der Aa (°1892 +1985), woonde. Dat huisje, waar ik ook nog op bezoek ging, is afgebroken voor de uitbreiding van de Toyotagarage De Bruyn.

Met dank aan Roel Lauwaert

Woluwelaan – Kerklaan 1956

In het begin van januari 1956 is er veel sneeuw gevallen in Machelen, alsook enkele dagen felle, ijskoude wind. Dit beeld werd genomen rond 10u. ’s morgens aan de Woluwelaan, met wat verderop de Kerklaan. Alles was ondergesneeuwd, een wit tapijt tot zover men kon zien. Er stond geen enkel gebouw in de verte, behalve dan links de huizenrij Kerklaan ( 1 ), en recht daarover de boerderij van de familie VAN ROY ( 2 ) - dit is thans ongeveer ter hoogte van de inrit van de MAKRO op de Kerklaan.
De Kerklaan met zijn houten verlichtingspalen, en één enkele wegwijzer, richting Vilvoorde (3 )
Langsheen de Kerklaan en Woluwelaan geen enkele mens te bespeuren, geen wagens. Wat een verschil met heden ten dage, anno 2016, waar de Woluwelaan een drukke verbindingsweg is die Machelen doormidden snijdt, en de Kerklaan met haar druk en zwaar verkeer.
De man die een balletje tracht te stampen is René Hernalsteen, hoewel voetballen met de sneeuw haast onmogelijk was.
Dit was Machelen in januari 1956, nu al 60 jaar geleden….

Met dank aan René Hernalsteen.
Commentaren: 0

Dorpsstraat jaren '40

 

 

De Dorpsstraat, vermoedelijk in de jaren '40. Wat opvalt is de rust in de straat, geen wagens, enkel fietsers en in de verte een kar. Nog geen asfalt, wel kasseien. 
Links de witte huisjes die werden afgebroken voor de uitbreiding van de winkel Rampelberg-Somers, rechts de zaal Concordia, cinemazaal in het midden van de gemeente en thans ook de winkel van Rampelberg. 
De Dorpsstraat was het echte centrum van de gemeente, met vele herbergen en winkels.


Trolley-bus

 

 

Trolleybus steekt de Woluwelaan over op de Steenweg Buda of is het de Budasteenweg ....

Commentaren: 0

Kerklaan +/- 1950

 

 

Machelen, +/-1950 : de chiro stapt met de muziekkapel op de hoek van de Kerklaan en de Woluwestraat. Links, nog geen gemeentehuis, rechts in de verte de boerderij van VAN ROY. Geen drukke Woluwelaan.

Commentaren: 0

Hoek Turcksinstraat - Vilvoordelaan

 

Prachtige foto van een Machelese "espiserie" gelegen op de hoek van de Turcksinstraat met de Vilvoordelaan. Hier woonde later, volgens Marcel Stengele, Jan Hansoul "Jan van den Dikke", melkventer. Nu staat daar het kapperssalon van de familie Van Haesendonck.
Wie kan er ons meer vertellen over deze foto ?

Commentaren: 0

Melkstraat 1950

 

 

Met dank aan Dany Meysmans uit Veurne voor deze foto. Dany's vader, François Meysmans, woonde in 1950 in de Melkstaat en was toen bij de luchtmacht in Melsbroek. We zien hem hier op een legermotor. Op de achtergrond herken je de watertoren.

Commentaren: 0

Jan Roelantsstraat +/- 1934

Een ingekleurde foto in de tuin van de Jan Roelantsstraat nummer 13.
De huizen links, zijn de achterkant van de C. Peetersstraat.
Het meisje is Malvine VERVLIET.
De foto moet gemaakt zijn rond 1934.

Commentaren: 0

Turcksinstraat 1927-1930

Commentaren: 0

Goudstraat

 

Hoek Goudstraat – Nieuwstraat.
De " plakken " muur en hoekhuis zijn afgebroken, er is momenteel een parking aangelegd.
Let op de houten verlichtingpalen en oude lampen die destijds ons straatbeeld sierden.
De foto dateert van eind jaren 80’ - begin jaren 90’.

Commentaren: 0

Ter Bank

Een zee van klaprozen op de velden langs de Heirbaan, op de plaats waar enkele jaren geleden een volledige nieuwe woonwijk werd gebouwd door projectontwikkelaar MATEXI.
Het gebied kreeg eertijds het toponiem " TER BANK ", de nieuwe wijk wordt soms ook wel de TER BANK Wijk genoemd, met zijn straten genoemd naar allerlei vogeltjes als de Leeuwerikenlaan, de Zwaluwstraat, de Mezenstraat, etc… We herkennen oa de muur van het kerkhof, waarlangs vroeger een voetweg door het veld liep, die uitkwam in de Kwekerijstraat

Commentaren: 0

Woluwestraat 1931


In 1931 werd de allereerste woning gebouwd in de Woluwestraat, die toen nog een aardeweg was, zonder naam, maar wel verbonden met de Rampelbergstraat, die toen nog de Pitsemburgstraat heette. De Woluwebeek stroomde toen nog als smal riviertje langs deze verharde weg. Later verdween de Woluwebeek volledig onder de Woluwelaan, tevens werd de Woluwestraat aangelegd, die dan de verbinding maakte tussen de Kerklaan en de Rampelbergstraat.
Dit grote huis heeft drie wooneenheden, de vensters en de voordeur in de middenste woning zijn grotendeels in arcadevorm aangebracht.
De woning werd gebouwd door de Machelse aannemer Joseph CLERENS, die later o.a. De Machelse watertoren heeft opgericht.
De drie huizen op de foto werden zwaar beschadigd tijdens het bombardement op Machelen op 3 augustus 1944.
De woningen bestaan nog en situeren zich actueel naast de gebouwen van de POST en schuin tegenover het gemeentehuis.

Met dank aan René Hernalsteen


Commentaren: 0