Breughelfeest 1967

 

 

 

Foto van 1 april 1967, ons bezorgd door Peter van Doren (met punthoedje op de eerste rij), zoon van Pierre Vandoren (landbouwer te Machelen). Wie staat erop ?

 

 

Breughelfeesten in 1967 ten voordele van de parochiale werken.

David Stoops meent volgende personen te herkennen : van links naar rechts :
Boven : Ulricke Kunze, Marina Vermeiren, Monique Cutchabo, ?, ?, Paul Van Asbroeck, Maggy Van Asbroeck, Frieda De Backer, Baes, ?, ?
Midden : Linda De Backer, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?,? 
Onder : Myriam Van Roy, Vera De Raes,?,?,?,?, Peter Vandoren, Josiane Bruuls, ?, Jacques De Cree, ?, Lieve Maton.
Vooraan (naast spook) : An De Backer

Een reactie van Linda De Backer op de groepsfoto:
Die foto ken ik maar al te goe, ik ken er iedereen van ( namen is iets anders, dat vraagt meer denkwerk !!!! ) Ons Frieda staat er ook op en verder al de kinderen van rond mijn leeftijd van de klas en van 't school. 
Ik herinner mij die dag als van gister; het was trouwens mijn eerste ( en misschien ook van de anderen ) publieke optreden !!! Ik herinner alles, trouwens ik beeldde " Wilma van de Flintstones " uit, met een gepast liedje erbij moest men zich voorstellen. Ik kan nog altijd het liedje zingen dat ik toen gezongen heb.

Volgende reactie komt van Diane Van Asbroeck :
Wat betreft de foto van de maand : tussen mijn broer Paul en Frieda De Backer staat onze oudste zus, Maggy (met een kroontje op).
Ik weet ook nog enkele voornamen : Myriam Van Roy (links onderaan)
Leuke foto!

Commentaren: 0

Stoeten '60 & '70

Machelen was in de jaren '60 en '70 een gemeente van stoeten.
Als het enigszins kon, werden stoeten gevormd met deelname van vele verenigingen.
De hele gemeente werd rondgetrokken, langs de straten kwamen de mensen kijken naar al dat moois dat passeerde.
De festiviteiten rond Woinke Turck eind jaren ’90, begin 2000 zorgden voor een kleine heropstanding, met enkele stoeten door Machelen.
Van dit alles blijft niet veel meer over, spijtig genoeg.
Deze foto werd genomen in de C. Peetersstraat.
Met dank aan Luc De Wilder.

Commentaren: 0

Machelse reuzen 1966

Machelse reuzen in 1966 in de Dorpstraat
Roger Pionet : deze reuzen zijn ter gelegenheid van de viering van de 100 jarige Treese Muis door de Toneelkring Comedia in het leven geroepen in 1966. Janneke en Mieke werden gebouwd in de schuur door de ”Mannemoaker” in de Dorpstraat in opdracht van toneelkring Comedia.
Robert Busselot : Jozef Busselot richtte de stoet in en de reuzen werden aangekleed in de "Egmont".
Piere Busselot : van de twee reuzen heeft de wielerclub er een overgenomen en die dan in de kleuren van de Egmontspurters gekleed, gsponsord door Robusta wasmachines.

Commentaren: 0

Stoeten

Machelen was destijds een dorp dat leefde van stoeten en parades. De Machelse verenigingen kwamen graag buiten om zich te tonen aan de bevolking.
Deze stoeten brachten leven in de brouwerij, de voorbereiding ervan bracht de Machelse verenigingen samen, de dag van de stoet zelf zette iedereen zijn beste beentje voor.
Het volk langs de kant genoot van het spectakel, nadien werd er nog lang verbroederd in de vele café’s die Machelen toen nog rijk was.
Van dit alles blijft er niets over. De enige stoet die jaarlijks nog door de straten van Machelen trekt, is de processie.
Heb je herinneringen aan de stoeten van weleer ? Laat ze ons kennen.

Commentaren: 0

Woinke

Intussen ook weer 10 jaar en langer geleden, organiseerde de Gouden Driehoek allerlei festiviteiten ter gelegenheid van de verjaardag van Woinke Turck ( 1890 – 2002 ), met haar 112 jaar nog altijd de langst levende Belg ooit.
Woinke woonde vroeger in de C. Françoisstraat, nadien bij haar dochter Jeanne in de Nieuwstraat in Machelen.
De Gouden Driehoek was een vriendengroep samengesteld uit bewoners van de Nieuwstraat, Goudstraat en de C. Françoisstraat.
Eén van deze festiviteiten was het organiseren van een stoet door Machelen, waaraan talrijke Machelse verenigingen deelnamen.
Ook de leden van de Gouden Driehoek trokken kledij uit den tijd van toen aan, waarmee ze door de Machelse straten pronkten.
Bij deze enkele sfeerfoto’s, waarop ook wijkburgemeester Marcel Stengele te herkennen is.
Ongetwijfeld zijn er talrijke foto’s van de Woinke Turck feesten in omloop. Wie er heeft, mag ze ons altijd bezorgen, we zetten ze op onze website en Facebook.

Woinke 112 jaar

 

 

In 2002 werd er ter gelegenheid van de 112e verjaardag van Joanna Turcksin of Woinke Truck een stoet georganiseerd, met klederdracht uit " den tijd van toen ".
Bij deze een aantal beelden van figuranten uit deze stoet.

Met dank aan René Hernalsteen voor het fotomateriaal

Commentaren: 0

Optocht

 

 

Stadion KCS Machelen, optocht van een muziekmaatschappij, jaren 1970.

Commentaren: 0

Vlaamse kermis 1954

Commentaren: 0

Pensenkermis 1954

Commentaren: 0