22 februari 2017

Groot feest ten huize Gerard Lathouwers (89) en Margaretha Vanhove (87) in Machelen. Ze vieren dit jaar namelijk hun diamanten bruiloft. Om die mijlpaal in hun leven gepast te vieren, werden ze uitgenodigd op het gemeentehuis van Machelen. Na hun trouw in 1957 kregen ze twee zonen. Gerard was onderofficier bij de Luchtmacht, terwijl zijn vrouw bediende was bij notaris Van Gool in Machelen. Margaretha zorgt momenteel nog voor het huishouden. Gerard is penningmeester bij de veteranenclub van de Luchtmacht in Peutie. Ook gaat het diamanten koppel nog graag op reis.

(RDK)


17 februari 2017

Machels burgemeester is meest verdienende ‘bijklusser’

Sp.a heeft op de website van de partij een lijst gepubliceerd van de lokale mandatarissen die zetelen in een intercommunale en de vergoeding die ze daarvoor krijgen. Uit onze regio is Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Machelen, de grootverdiener. Hij verdient daar jaarlijks 9.260 euro bruto mee. Johan Serkeyn, schepen in Vilvoorde, strijkt jaarlijks 8.724 euro op. Rony Debeerst, schepen in Machelen verdient zo bruto 4.920 euro. Zijn Machelse collega, Dirk De Wulf, ontvangt jaarlijks 2.000 euro bruto. Tot slot strijkt de Vilvoordse sp.a-schepen Fatima Lamarti een kleine 2.000 euro bruto per jaar op. De volledige lijst staat ook op hln.be/vergoedingen. (RDK)

 


4 februari 2017

De bewoners van de Heirbaan, Melsbroeksestraat en Kwekerijstraat in Machelen hebben een nieuwjaarsreceptie georganiseerd. Zowat 100 buurtbewoners kwamen er elkaar een gelukkig Nieuwjaar wensen. Het organiserend comité had een feesttent rechtgezet in de Heirbaan, waarin iedereen kon bijpraten en kon genieten van een glaasje glühwein, cava, jenever of een kom soep.

(RDK)


3 februari 2017

Voor de tweede keer in evenveel jaar tijd mocht de familie Plum uit Machelen feestvieren als gevolg van een viergeslacht. Nadat Liam op 21 februari 2015 al een eerste keer een viergeslacht vervolledigde, deed zijn broertje Yaro op 22 juli 2016 nog eens hetzelfde. Papa Ruben (29), grootvader Roland (53) en overgrootvader Augustin (80) zijn uiteraard opnieuw heel trots dat ze een viergeslacht in hun familie mogen vieren.

(RDK)


28 januari 2017

Vandaag gaan de deuren van de laatste bloemenwinkel in Machelen definitief dicht. Willy Sevenants (61) en zijn vrouw Jenny Deroover (61) gaan na 36,5 jaar de zaak gerund te hebben met pensioen. “Het is jammer dat we geen overnemer vinden, want op deze manier wordt Machelen nog meer een doodse gemeente”, klinkt het.

In 1980 gingen de deuren van Bloemenboetiek Sevenants in de Dorpsstraat in het centrum van Machelen voor het eerst open. Op dat moment waren er nog vijf bloemenwinkels in de gemeente. “36,5 jaar hebben we heel hard gewerkt”, zegt Jenny Deroover.

Afscheid valt zwaar

“Elk weekend en zo goed als elke feestdag waren we open. We hebben het altijd bijzonder graag gedaan, maar we worden beiden 62 dit jaar en dan is het tijd om te stoppen. We hadden gehoopt dat er een overnemer zou opduiken, maar dat is niet gebeurd. We vinden het zelf ook jammer dat dit het einde van onze zaak betekent, want op die manier sluit de laatste bloemenwinkel van Machelen de deuren. Zo wordt het hier nog wat meer een doodse gemeente.”

Vandaag worden alle klanten op een glaasje getrakteerd. “Het afscheid van mijn klanten zal zwaar vallen”, gaat Jenny verder. “Er zullen zeker traantjes vloeien. Maar vanaf zondag zullen we eindelijk tijd voor onszelf kunnen maken. We vertrekken zelfs al meteen met vakantie (lacht). Daarnaast willen we ook meer tijd met de kleinkinderen spenderen. Eindelijk zullen we eens naar hun sportwedstrijden kunnen kijken, want dat zat er door het weekendwerk nog niet in.” (RDK)


20 januari 2017

De problemen met de verwarming in het gemeentelijk kinderdagverblijf in Machelen zijn nog niet achter de rug. Integendeel, na het defect aan de ene verwarmingsketel begon gisteren ook de andere te haperen. De bevoegde firma voert deze ochtend opnieuw een herstelling uit. Ondertussen plaatste de gemeente tijdelijke verwarmingstoestellen zodat de kindjes toch opgevangen kunnen worden.

‘Dankzij de herstelling van het ketelblok aan de verwarmingsketel zal de crèche morgenochtend opnieuw gewoon de deuren kunnen openen.’ Dat bericht kregen de ouders van de zowat 55 kindjes die opgevangen worden in de gemeentelijke kribbe in de Ferréstraat in Machelen woensdagavond. Sinds vrijdag waren er namelijk problemen met de verwarming.

Maandag overwoog de gemeente de kribbe te sluiten, maar omdat de ouders van een tiental kindjes geen opvang vonden voor hun oogappels, werd beslist om een noodopvang in te richten op de gelijkvloerse verdieping. Daar was het namelijk wel nog voldoende warm. De eerste en tweede verdieping bleven dicht. Woensdagmiddag werd het probleem volgens de bevoegde firma uiteindelijk opgelost, waardoor heel wat ouders hun kindjes gisterenochtend weer naar de crèche stuurden.

“Maar opnieuw was het ijskoud in een groot deel van de kribbe, waarop ik mijn zoontje mee naar huis genomen heb”, zegt Valerie Lemair. “Ik wil hem niet achterlaten in die koude. Maandag had ik hem afgezet in de kribbe en ben ik thuis een dikke trui voor hem gaan halen, maar toen ik tien minuten later terug was, had hij al koude handjes. Sindsdien is hij thuis, want ik wil niet dat hij ziek wordt. Gelukkig kreeg ik van mijn werkgever de toestemming om van thuis uit te werken, al gaat dat uiteraard niet zo vlot met een kleine die in huis rondloopt.”

Ook Karlijn De Crée hield haar dochtertje de voorbije dagen thuis. “Ik kan het niet maken om haar in een koud lokaal te laten zitten”, klinkt het. “Ik ben erg teleurgesteld dat dit maar niet opgelost geraakt. Mijn dochter is al erg gevoelig aan de luchtwegen, dus zo’n koude kan ze wel missen.”

Het zoontje van Ingrid Debruyne ging gisteren wel gewoon opnieuw naar de kribbe.

“Omdat het nog steeds koud was op de tweede verdieping, werd hij een verdieping lager opgevangen. Daar was het - in tegenstelling tot de dagen voordien - wel voldoende warm.”

Generator

“Ook wij waren ontzet toen we vernamen dat de installatie vanochtend (gisterochtend, red.) opnieuw stil lag”, zegt Hilde Anciaux (sp.a), schepen bevoegd voor kinderopvang. “Nadat het ketelblok van de ene verwarmingsketel het eind vorige week begeven had, gebeurde nu hetzelfde met de tweede ketel. De bevoegde firma heeft ons gegarandeerd dat de herstelling morgenochtend (deze voormiddag, red.) zal plaatsvinden en dat de problemen nadien opgelost zouden moeten zijn. Om zeker te zijn dat de kindjes op een warme manier opgevangen kunnen worden, hebben we inmiddels een generator en tijdelijke verwarmingstoestellen laten plaatsen op de gelijkvloerse en de eerste verdieping. De tweede verdieping blijft dicht, maar op vrijdag zijn er toch altijd minder kindjes aanwezig dus dat vormt geen probleem.”

Dit weekend zal de gemeente nog een controle uitvoeren om zeker te zijn dat de verwarming maandag opnieuw op volle toeren kan draaien.


19 januari 2017

Net nu de temperaturen overdag amper boven het vriespunt geraken, is de verwarming in het gemeentelijk kinderdagverblijf in Machelen al een hele week defect. Even overwoog de gemeente de crèche te sluiten, maar uiteindelijk werd beslist om noodopvang in te richten op het gelijkvloers. Daar is het wel nog warm genoeg. De meeste kinderen zijn wel al de hele week thuis. Vandaag zouden de problemen opgelost zijn.

De werknemers van het gemeentelijk kinderdagverblijf in de Ferréstraat in Machelen merkten vorige week vrijdag voor het eerst dat het er kouder was dan normaal. “Gezien de gewenste temperatuur niet meer bereikt werd, hebben we contact opgenomen met de fabrikant van de verwarmingsketels”, zegt Hilde Anciaux (sp.a), schepen bevoegd voor Kinderopvang. “Zowel zaterdag, zondag als maandag kwam iemand van die firma langs en uiteindelijk bleek dat er een probleem was met de verwarmingsbuizen.” Daardoor werd slechts één van de drie verdiepingen verwarmd. De gemeente overwoog even om het kinderdagverblijf te sluiten tot de problemen opgelost waren. “Maar aangezien het toch nog 20 graden is op de gelijkvloerse verdieping, besloten we op die etage een noodopvang in te richten. Van de 55 kindjes die normaal in onze crèche opgevangen worden, waren er de voorbije dagen slechts elf aanwezig. Zij konden allemaal op de gelijkvloerse verdieping terecht. Voor de andere kindjes vonden de ouders blijkbaar elders opvang.”

Te koud

Zo ook Sven Noppens, wiens vrouw in het kinderdagverblijf werkt. “Ik heb een hele week onbetaald verlof genomen”, klinkt het. “Ik wil mijn kinderen van 1 en 2,5 jaar oud niet naar een crèche sturen waar het slechts negen graden is. Zelfs op de gelijkvloerse verdieping is het te koud om de kindjes een heel dag rond te laten lopen. Ik hoop dat de problemen snel opgelost zijn, want het is uiteraard niet prettig om onbetaald verlof te moeten nemen.”

Herstellen

Volgens schepen Anciaux zouden de problemen naar alle waarschijnlijkheid vandaag achter de rug moeten zijn. “Vandaag (gisteren, red.) is men begonnen met de herstellingswerken. Als alles volgens plan verloopt, zou het euvel snel verholpen moeten zijn. Dat we enkele dagen op de herstelling moesten wachten, kwam omdat er nieuwe stukken besteld moesten worden. Dit alles is een duidelijk voorbeeld van overmacht. Ondanks dat we momenteel volop bezig zijn met de plannen voor het nieuwe kinderdagverblijf, hebben we de twee verwarmingsketels op de huidige site twee jaar geleden pas vernieuwd. Dus we doen al het nodige om de crèche goed draaiende te houden.”

Het nieuwe kinderdagverblijf komt in de plaats van café The Sixties en vier woningen in de Cornelis Peetersstraat in het centrum van Machelen. Mogelijk dit jaar nog wordt de eerste steen van die nieuwe kribbe gelegd.


11 januari 2017

Met ‘Beaulieu 2017’ organiseert de gemeente Machelen een prestigieuze kunsttentoonstelling in één van Vlaanderens mooiste barokkastelen. Van 3 tot 26 maart kan je het werk van nationaal en internationaal gereputeerde kunstenaars bewonderen in en rond het kasteel Beaulieu. Het is meteen de eerste keer sinds de restauratie dat het kasteel wordt opengesteld voor een groot evenement. De opbrengst van de kunstverkoop gaat naar het MS-centrum in Melsbroek.

Het beschermde, zeventiende-eeuwse barokke kasteel Beaulieu aan de Woluwelaan is in maart vier weken lang het decor voor een verkooptentoonstelling met werk van 15 kunstenaars van nationaal en internationaal niveau.

Decennialang raakte het kasteel in verval, tot Quirynen Jacobs architecten aangesteld werd als erfpachthouder en plannen optekende voor een volledige restauratie. Het resultaat is een uniek barok kasteel dat de pracht en praal van weleer naar voor laat komen: de monumentale gevel, de verschillende zalen, het minimalistisch gerestaureerde stucwerk, de keldergewelven en de groene omgeving rondom. De perfecte locatie voor een dergelijk groots evenement, meteen het eerste sinds de restauratie.

De tentoonstelling is een initiatief van de gemeente Machelen samen met het architectenbureau. De bedoeling is een breed publiek aan te trekken. “We willen immers de cultuurliefhebbers binnen onze Machelse bevolking, maar ook binnen de hele provincie laten kennis maken met hedendaagse kunst én met een uniek stuk bouwkundig erfgoed”, zegt gemeentesecretaris Daniel Schell.

Lichtinstallatie

De selectie kunstenaars combineert bekende namen als Ulrike Bolenz en Hans Vandekerkchove met jong talent als Maarten Ceulemans en Haute Cuisine. De tentoonstelling behelst dan ook verschillende kunstdisciplines. De internationaal geprezen lichtkunstenaar Tom Dekyvere ontwierp speciaal voor de tentoonstelling een lichtinstallatie die de oude slotgracht rondom het kasteel visualiseert in een combinatie van licht, materie, artificiële rook en reflecties.

“Tijdens de vier weken van Beaulieu 2017 willen we het unieke kader van het kasteel en de kunst ten volle benutten”, legt projectverantwoordelijke Hans Gijsbrechts uit. “Gespreid over deze periode zullen er ook verschillende evenementen plaatsvinden in het kasteel. We beginnen met een grote openingsdag op zaterdag 4 maart. We nodigen op deze dag alle inwoners uit om de tentoonstelling te bezoeken. Daarnaast zal onder meer onze jaarlijkse bedrijvenreceptie, lezingen over de geschiedenis van het kasteel en een klassiek concert van het Wouter Vandenabeele trio plaatsvinden.”

“Het bedrijfsleven uit de regio krijgt tot slot ook de gelegenheid om een event te organiseren in deze prachtige locatie”, aldus Gijsbrechts.

Gilbert Putteman

Curator is Gilbert Putteman. “Omwille van zijn uitgebreide netwerk in de kunstwereld, zijn affiniteit met de regio en ongebreideld enthousiasme voor de kunst.”

De opbrengst van de tentoonstelling gaat naar de MS-kliniek in Melsbroek. De tentoonstelling zal vier weken lang op woensdag, zaterdag en zondag vrij toegankelijk zijn voor het publiek.