Machelen 2018 : dag na dag - uur na uur

Met dank aan HLN


19 Januari 2018

Met hulp van de gemeente Machelen hoopt het bedrijf Uplace zijn omstreden winkelcentrum aan de Brusselse ring toch nog van de grond te krijgen. Dat bevestigen meerdere (anonieme) bronnen, schrijft De Tijd vrijdag.

De toekomst van Uplace hangt aan een zijden draadje nadat de Raad van State eind vorig jaar de juridische bodem heeft weggeslagen onder het winkelcomplex. De redding komt mogelijk uit Machelen, de gemeente waar Uplace moet komen. Er is een scenario in de maak waarbij het gemeentebestuur zelf een ruimtelijk plan - de juridische onderbouw - opstelt om het project een doorstart te geven. Het zou wel gaan om een Uplace light, een derde kleiner dan het origineel, zoals uitgewerkt in een voorstel van een Vlaamse topambtenaar. 

Ruimtelijke plannen zijn de exclusieve bevoegdheid van de Vlaamse overheid, maar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet al verstaan dat hij bereid is daarover in gesprek te gaan met zowel Machelen als buurgemeente Vilvoorde. Uplace maakt deel uit van een groter ontwikkelingsgebied dat tot in Vilvoorde loopt.


12 Januari 2018

Binnen enkele weken worden op drie strategische plaatsen in Machelen drie extra aed-toestellen opgehangen. Daarmee komt het aantal automatisch externe defibrillatoren in de gemeente op zeven te staan.

Met een aed worden elektrische schokken aan het hart toegediend bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De defibrillatoren worden in een stevige en beveiligde kast geplaatst op de buitengevel van de gebouwen. In Machelen werden een tijdje geleden al vier van die toestellen geplaatst en dit voorjaar komen er nog eens drie bij. Daardoor zullen de inwoners binnenkort een aed-toestel vinden aan sporthal Bosveld, stadion Bosveld, gemeenschapscentrum ’t Kwadrant, het jeugdvoetbalcomplex langs de Kosterstraat in Diegem, het gemeentehuis, ’t Kant en aan het tenniscomplex in Machelen.

Opleidingen

Daarnaast organiseren de gemeente, het Rode Kruis en de firma die de toestellen levert opleidingen over hoe je zo’n defibrillator moet gebruiken. De verschillende adviesraden van de dienst vrije tijd zullen er ook nauw bij betrokken worden.

(RDK)