ARCHIEFBANK VLAANDEREN
Archiefbank Vlaanderen verzamelt gegevens over private archieven en erfgoedcollecties in Vlaanderen. Die gegevens worden ondergebracht in een onlinedatabank en zijn voor iedereen raadpleegbaar via de zoekbox.
Archiefbank Vlaanderen is geen verzamelpunt voor materiaal, maar een centraal informatiepunt over private archieven. Het erfgoed blijft bewaard op zijn oorspronkelijke plaats. Archiefbank toont niet de archiefstukken, maar wijst de weg er naar toe. Een ideaal hulpmiddel dus voor het opsporen van bijkomend materiaal voor je stamboomonderzoek.
ARIADNE
Ariadne is de naam van het genealogisch informatiesysteem van Familiekunde Vlaanderen, een geïntegreerd geheel van databanken, documenten en programma's met betrekking tot de genealogie. Aanvankelijk was dit systeem enkel te raadplegen in de genealogische documentatiecentra van Familiekunde Vlaanderen, nu ook op internet.
BEA-DATABANK
In de achttiende en de negentiende eeuw vertrokken meer dan twee miljoen Europeanen naar De Nieuwe Wereld, waaronder 200 000 Belgen. Het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem beschikt over een databank waarin ongeveer 110 000 personen terug te vinden zijn die geëmigreerd zijn naar Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast is ook nog bijkomende informatie over deze emigranten beschikbaar, zoals passagierslijsten van de Red Star Line en andere rederijen.
DATABASE AKTEN WEST-VLAANDEREN
Dit vrijwilligersproject loopt al sinds 1999 in het Rijksarchief Brugge. In
de loop der jaren werkten verschillende vrijwilligers eraan mee, waaronder ook enkelen vanuit het Rijksarchief Kortrijk.
De oorspronkelijke bedoeling was het repertoriëren en ontleden in een
databank van alle West-Vlaamse 19de-eeuwse huwelijksakten. Na verloop van tijd werden ook andere gegevens opgenomen, uit andere akten van de registers van de burgerlijke stand (geboorten en
overlijdens) en uit akten van de parochieregisters, uit staten van goed, erfenisaangiften, enz.
Niet alleen genealogen overal ter wereld kunnen hieruit een schat aan
informatie puren, ook universitaire middens maken er dankbaar gebruik van voor historisch-demografisch onderzoek.
DIGITALE HISTORISCHE KRANTEN
De laatste jaren is het aanbod aan gedigitaliseerd historisch krantenmateriaal exponentieel toegenomen. Dat is geweldig nieuws voor genealogen en familiekundigen, omdat historische kranten onverwachte informatie kunnen bevatten over je voorouders of verwanten.
Waren je voorouders winnaars van sportwedstrijden ? Slachtoffers (of daders) van misdrijven ? Of plaatsten ze advertenties in kranten, zodat je hun toenmalige beroep kan nagaan ? Je kan dit allemaal op het spoor komen in de gedrukte periodieke pers van weleer.
Voor Vlaanderen en voor een groot aantal andere landen kan je nagaan welk historisch persmateriaal er reeds digitaal beschikbaar is via dit zeer mooie overzicht in de Abraham-catalogus van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek
Vandaag zijn er ook meer dan 360 000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog online toegankelijk.
FAMILIENAAM OPZOEKEN
Je familienaam is een eerste hulpmiddel om je familiegeschiedenis op het spoor te komen. Het opzoeken van de verspreiding van je familienaam via deze website kan je immers al een indicatie geven van de regio van herkomst van je voorouders.
GENEALOGISCHE LATIJNSE TERMEN
GENEANET
Op deze commerciële internationale genealogische site kunnen genealogen het resultaat van hun opzoekingen aanbieden. Via een zoekmachine kan je alle beschikbare stambomen doorzoeken.
GEZINSKAART
Een gezinskaart of gezinsblad is een steekkaart waarop genealogische basisgegevens van het gezin (ouders en kinderen) genoteerd worden. Voor ieder nieuw gezin wordt een nieuw blad genomen.
GRAFMONUMENTEN OPZOEKEN
Op onderstaande sites kan je op zoek gaan naar het graf van je voorouders.
Zoeken naar begraafplaatsen van over de hele wereld kan op:
In Vlaanderen en Brussel wordt funerair erfgoed veeleer lokaal ontsloten,
KWARTIERSTAAT
De kwartierstaat is een opstelling van genealogische gegevens van alle voorouders van één persoon (de probandus/a of kwartierdrager/-draagster). Bij elke parentatie verdubbelt het aantal voorouders. In het Frans spreekt men van een tableau d'ascendance, in het Duits van een Ahnentafel en in het Engels van een ancestral chart.
De kwartierstaat kan op verschillende manieren voorgesteld worden: horizontale schikking, verticale schikking, cirkelvormig, halfcirkelvormig of waaiervormig, in lijstvorm. In het geval er ook familiewapens op voorkomen, spreken we van een gearmorieerde kwartierstaat.
NUMMERINGSSYSTEMEN
Een genealogisch nummeringssysteem wordt gebruikt om de familierelaties overzichtelijk voor te stellen. Men maakt daarbij gebruik van Romeinse en Arabische cijfers, hoofdletters, kleine letters en tekens. Ieder individu heeft een eigen nummer. Welk systeem je best kiest, hangt af van de genealogische werkwijze die je gebruikt (opklimmende of afdalende genealogie) en van je persoonlijke voorkeur. Hieronder worden een aantal veel gebruikte genealogische nummeringssystemen weergegeven:
Het Kekulé-systeem
De persoon of personen van wie men uitgaat is de proband of kwartierdrager. In het Latijn wordt dit probandus (m) / probanda (v). De proband krijgt nummer 1. De vader krijgt nummer 2, moeder nummer 3, de vader van de vader nummer 4, etc.
Voorbeeld:
[Eerste generatie]
1. Proband
[Tweede generatie]
2. Vader
3. Moeder
[Derde generatie]
4. Vaders vader
5. Vaders moeder
6. Moeders vader
7. Moeders moeder
[Vierde generatie]
8. Vaders vaders vader
9. Vaders vaders moeder
10. Vaders moeders vader
11. Vaders moeders moeder
12. Moeders vaders vader
13. Moeders vaders moeder
14. Moeders moeders vader
15. Moeders moeders moeder
Het nummer van een vader van een persoon is af te leiden door het nummer van de persoon met 2 te vermenigvuldigen. Het nummer van de moeder is 1 hoger dan het nummer van de vader. Met uitzondering van de proband, heeft iedere man een even nummer (twee keer zo veel als het nummer van zijn kind), terwijl iedere vrouw een oneven nummer heeft, namelijk dat van haar man + 1.
Per voorouder wordt het kwartiernummer weergegeven, zijn/haar naam, geboortedatum en plaats, datum en plaats van het huwelijk. Soms volgt daaronder een lijst met kinderen en hun geboortegegevens.
Dit Kekulé-nummeringssysteem wordt ook de Sosa-methode of de Eytzinger-methode genoemd.
De methode d'Aboville
De methode d’Aboville is een decimaal systeem. De nummering begint met de oudst bekende voorouder. Deze krijgt nummer 1.
Aan elke directe nakomeling wordt dan het nummer van de vader of moeder gegeven, gevolgd door een eigen nummer dat de geboortevolgorde van deze nakomeling weergeeft.
Als er sprake is van meerdere huwelijken, gebruikt men een kleine letter van het alfabet (a voor een eerste huwelijk, b voor een tweede,…) .
Wanneer men het aantal cijfers in een getal ziet, weet men het aantal generaties dat een nakomeling verwijderd is van diens oudst bekende voorouder.
Voorbeeld:
1. Voorouder
1.1 Kind
1.1.1. Kleinkind
1.1.1.1. Achterkleinkind
1.1.1.2. Achterkleinkind
1.1.2. Kleinkind
1.1.2.1. Achterkleinkind
1.2. Kind
1.2.1. Kleinkind
1.2.2. Kleinkind
1.2.3. Kleinkind
Klassiek genealogisch nummeringssysteem
Hierbij krijgen de generaties een Romeins cijfer en de kinderen een Arabisch cijfer.
Voorbeeld:
[Eerste generatie]
I. Oudste voorouder
I.1. Kind (volgt)
I.2. Kind
I.2.A. Kleinkind
I.2.A.a.a. Achterkleinkind
[Tweede generatie]
II. [Kind I.1.]
II.1. Kind
II.1.A. Kleinkind
Methode de Meurgey de Tupigny
Hij gebruikt voor elke generatie een Romeins cijfer, een Arabisch cijfer voor ieder kind, een hoofdletter met een insprong voor een kleinkind, een kleine letter met een dubbele insprong voor elk
achterkleinkind en een punt met driedubbele insprong voor elk achterachterkleinkind. De verschillende takken worden aangeduid door een Romeins cijfer gevolgd door een Arabisch cijfer (bv. IV-1, IV-2,
IV-3.)
Voorbeeld:
I Voorouder
II-1 Kind
III-1 Kleinkind
IV-1 Achterkleinkind
IV-2 Achterkleinkind
III-2 Kleinkind
III-3 Kleinkind
III-4 Kleinkind
II-2 Kind
III-5 Kleinkind
IV-3 Achterkleinkind
IV-4 Achterkleinkind
ODIS DATABANK
De ODIS-databank bevat gegevens over de geschiedenis van het middenveld in Vlaanderen en België.
De ODIS-databank bevat gegevens over:
INDICES EN KLAPPERS
Via de zoekmachine 'Dataindexen' kunnen in één beweging indices en klappers van verschillende documentatiecentra van Familiekunde Vlaanderen doorzocht worden.
OUDE MATEN EN GEWICHTEN
Het naslagwerk van Paul Vandewalle (P. Vandewalle, Oude maten, gewichten en muntstelsels in Vlaanderen, Brabant en Limburg (Gent 1984)) werd bewerkt door Familiekunde Vlaanderen:
Kwartier Brussel: Meierij Kampenhout
A: de el: 0,695 m
B: de voet: 0,27575 m
C: de vierkante roede: 1. van 16 1/3 voet: 0,00202188 ha 2. van 17 1/3 voet: 0,00227704 ha 3. van 18 Z/3 voet: 0,00254735 ha
D: de korenmaat: 1 sister: 48,76 l 1 mud = 6 sisters of razieren = 12 halsters = 24 quarters = 96 spinten = 108 gelten = 120 molenvaten = 216 stopen = 432 pinten (Vilvoorde: sister= 50,08 l
(Big), 44,48 l (Tres), 54,2 l (Coopl)
E: de havermaat: 1 sister: 51,46 l (Vilvoorde: sister= 57,177 l (Big), 65,24 l (Tres), 67,85 l (Coopl))
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint: 0,6772 l voor wijn 0,6501 l anders
Op het platteland gebruikte men ook de maat van Rode: 1 pint: 0,73 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,46767 k
Kwartier Brussel: Meierij Kapelle-op-de-Bos
A: de el: 0,695 m
B: de voet: 0,27575 m
C: de vierkante roede: 1. van Mechelen: 0,003091 ha 2. van Puurs: 0,003144 ha 3. van Brussel van 16 1/3 voet: 0.00202188 ha 4. van 18 1/3 voet: 0,00254735 ha 4. van 20 1/3 voet: 0,00313345
ha
D: de korenmaat: 1 sister: 48,76 l 1 mud = 6 sisters of razieren = 12 halsters = 24 quarters = 96 spinten = 108 gelten = 120 molenvaten = 216 stopen = 432 pinten (Vilvoorde: sister= 50,08 l
(Big), 44,48 l (Tres), 54,2 l (Coopl)
E: de havermaat: 1 sister: 51,46 l (Vilvoorde: sister= 57,177 l (Big), 65,24 l (Tres), 67,85 l (Coopl))
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint: 0,6772 l voor wijn 0,6501 l anders
Op het platteland gebruikte men ook de maat van Rode: 1 pint: 0,73 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,46767 k
Kwartier Brussel: Meierij Gaasbeek
A: de el: 0,695 m
B: de voet: 0,27575 m
C: de vierkante roede: 1. van Brussel van 16 1/3 voet: 0.00202188 ha 2. van 18 1/3 voet: 0,00254735 ha 3. van 19 1/3 voet: 0,00283282 ha 4. van 20 1/3 voet: 0,00313345 ha 5. Leuvense van 16 1/2:
0.00221163 ha
D: de korenmaat: 1 sister: 48,76 l 1 mud = 6 sisters of razieren = 12 halsters = 24 quarters = 96 spinten = 108 gelten = 120 molenvaten = 216 stopen = 432 pinten (Vilvoorde: sister= 50,08 l
(Big), 44,48 l (Tres), 54,2 l (Coopl)
E: de havermaat: 1 sister: 51,46 l (Vilvoorde: sister= 57,177 l (Big), 65,24 l (Tres), 67,85 l (Coopl))
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint: 0,6772 l voor wijn 0,6501 l anders
Op het platteland gebruikte men ook de maat van Rode: 1 pint: 0,73 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,46767 k
Kwartier Brussel: Meierij Grimbergen
A: de el: 0,695 m
B: de voet: 0,27575 m
C: de vierkante roede: 1. van Mechelen: 0,003091 ha 2. van Brussel 16 1/3 voet: 0.00202188 ha 3. van 17 1/3 voet: 0,00227704 ha 4. van 18 1/3 voet: 0,00254735 ha 5. van 20 1/3 voet: 0,00313345
ha
D: de korenmaat: 1 sister: 48,76 l 1 mud = 6 sisters of razieren = 12 halsters = 24 quarters = 96 spinten = 108 gelten = 120 molenvaten = 216 stopen = 432 pinten (Vilvoorde: sister= 50,08 l
(Big), 44,48 l (Tres), 54,2 l (Coopl)
E: de havermaat: 1 sister: 51,46 l (Vilvoorde: sister= 57,177 l (Big), 65,24 l (Tres), 67,85 l (Coopl))
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint: 0,6772 l voor wijn 0,6501 l anders
Op het platteland gebruikte men ook de maat van Rode: 1 pint: 0,73 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,46767 k
Kwartier Brussel: Meierij Merchtem
A: de el: 0,695 m
B: de voet: 0,27575 m
C: de vierkante roede: 1. van Mechelen: 0,003091 ha 2. van Puurs: 0,003144 ha 3. van Brussel 16 1/3 voet: 0.00202188 ha 4. van 17 1/3 voet: 0,00227704 ha 5. van 18 1/3 voet: 0,00254735 ha 6. van
20 voet: 0,00303156 ha 7. van 20 1/3 voet: 0,00313345 ha
D: de korenmaat: 1 sister: 48,76 l 1 mud = 6 sisters of razieren = 12 halsters = 24 quarters = 96 spinten = 108 gelten = 120 molenvaten = 216 stopen = 432 pinten (Vilvoorde: sister= 50,08 l
(Big), 44,48 l (Tres), 54,2 l (Coopl)
E: de havermaat: 1 sister: 51,46 l (Vilvoorde: sister= 57,177 l (Big), 65,24 l (Tres), 67,85 l (Coopl))
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint: 0,6772 l voor wijn 0,6501 l anders
Op het platteland gebruikte men ook de maat van Rode: 1 pint: 0,73 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,46767 k
Kwartier Brussel: Meierij Rhode
A: de el: 0,695 m
B: de voet: 0,27575 m
C: de vierkante roede: 1. van Brussel 16 1/3 voet: 0.00202188 ha 2. van 17 1/3 voet: 0,00227704 ha 3. van 18 1/3 voet: 0,00254735 ha 4. van 20 1/3 voet: 0,00313345 ha
D: de korenmaat: 1 sister: 48,76 l 1 mud = 6 sisters of razieren = 12 halsters = 24 quarters = 96 spinten = 108 gelten = 120 molenvaten = 216 stopen = 432 pinten (Vilvoorde: sister= 50,08 l
(Big), 44,48 l (Tres), 54,2 l (Coopl)
E: de havermaat: 1 sister: 51,46 l (Vilvoorde: sister= 57,177 l (Big), 65,24 l (Tres), 67,85 l (Coopl))
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint: 0,6772 l voor wijn 0,6501 l anders
Op het platteland gebruikte men ook de maat van Rode: 1 pint: 0,73 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,46767 k
Kwartier Brussel: Meierij Vilvoorde
A: de el: 0,695 m
B: de voet: 0,27575 m
C: de vierkante roede: 1. van Brussel 16 1/3 voet: 0.00202188 ha 2. van 17 1/3 voet: 0,00227704 ha 3. van 18 1/3 voet: 0,00254735 ha 4. van 20 1/3 voet: 0,00313345 ha
D: de korenmaat: 1 sister: 50,08 l (Big) 48,48 l (Tres) 54,2 l (Coopl) 1 mud = 6 sisters of razieren = 12 halsters = 24 quarters = 96 spinten = 108 gelten = 120 molenvaten = 216 stopen = 432
pinten
E: de havermaat: 1 sister: 57,177 l (Big) 65,24 l (Tres) 67,85 l (Coopl)
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint: 0,6772 l voor wijn 0,6501 l anders
Op het platteland gebruikte men ook de maat van Rode: 1 pint: 0,73 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,46767 k
Kwartier Leuven: Meierij Leuven
A: de el: 0,68 m
B: de voet: 0,2855 m
C: de vierkante roede: 1. de Leuvense roede van 18 1/3 voet: 0,00273041 ha 2. de Leuvense roede van 19 1/3 voet: 0,00303640 ha 3. de Leuvense roede van 20 voet : 0,00324941 ha D: de korenmaat: 1
halster: 29,238 l 1 mud = 8 halster = 16 molenvaten = 32 quarten
E: de havermaat: 1 halster: 34,504 l
F: de inhoudsmaat voor vloeistoffen: 1 pint wijn: 0,9029 l bier: 0,6560 l
G: het gewicht: 1 pond: 0,469245 k
MEER INFO via de knop
OUDE VLEIVORMEN
Bijv. :
Adewijf : Hadewijch
Adicwijf : Hadewijch
Adin : Ado, Saladin
Admirael : Lamoraal
Admiralis : Lamoraal
Adriaen(kin) : Adrianus
Aechte :Agatha
Alijtken : Adelheid
Alin : Alaard
Alise : Adelheid
Alison : Adelheid
Alite : Adelheid
Aelcoy : Adelheid
Aelkin : Alaard
Aernekin : Arnoud
Aernoud : Arnoud
Aernoul : Arnoud
Agelis : Achilles
PERSOONSFICHE
Op een persoonsfiche is plaats gereserveerd voor alle primaire en een aantal secundaire gegevens betreffende één persoon.
GENEALOGISCHE SYMBOLEN EN AFKORTINGEN
Genealogen gebruiken verschillende symbolen en/of afkortingen om gebeurtenissen aan te duiden zoals geboorte, doopsel, verloving, huwelijk, overlijden, begrafenis. Hoewel sommige tekens een internationaal karakter vertonen, zijn sommige symbolen eigen aan een bepaald land. Zo gebruikt Vlaanderen een aantal eigen tekens onder invloed van Michiel Mispelon die ervoor pleitte dat de gebruikte symbolen zouden voorkomen op een gewone schrijfmachine. Genealogische programma's gebruiken bij voorkeur afkortingen in plaats van symbolen.
ZOEKMACHINES BRUSSEL
Familiekunde Vlaanderen regio Brussel maakte een handig overzicht van diverse doorzoekbare databanken. Met de zoekmachines op deze pagina kan je zoeken naar publicaties in de catalogi van verschillende bibliotheken, bibliotheeknetwerken en archiefinstellingen. Vul in wat je wil zoeken en klik op Zoek. Je komt dan terecht op de catalogus van de bibliotheek, het netwerk of het archief waarin je zocht.