AGMA


AGMA (Sociéte Belge des Agglomerés de Marbres S.A.).

Dit gebouw uit 1928 is volledig verdwenen en was gelegen op de hoek van de Woluwelaan en de Beaulieustraat. Het was een zeer bekende firma van vloertegels.
Vanuit overal in België werden deze Machelse vloer- en marmertegels besteld alsook vanuit het verre buitenland.
AGMA heeft een roemrijk verleden met zijn indrukwekkende lijst van bestellingen (tegels voor befaamde hotels, restaurants, expozalen, kerken, hospitalen, abdijen, banken, cinema's, kastelen, winkels, burelen, en nog voor zoveel andere bekende plaatsen).
In 1957 werden AGMA-tegels besteld voor de wereldtentoonstelling "EXPO 58", bestemd voor het Amerikaans en het Russisch paviljoen !
Iets dieper in de Beaulieustraat was er een rechtstreekse spoorwegaftakking (vande CFI : Chemin de Fer Industriel) die de fabriek kon bevoorraden met marmerkorrels, granietkorrels, cement, enz..

 

 

 

Van Maurice Smets, voormalig directeur, kregen we ter aanvulling 2 foto's van de viering van het 25-jarig jubileum van de firma AGMA in 1949

 

 

In 1949, 25 jarig bestaan NV AGMA - Beaulieustraat - Machelen.Mr Simons: onderaan uiterst links.

 

Foto met dank aan Roel Lauwaert
Simon Lauwaert (31 jaar - mijn vader): uiterst rechts bovenaan.
En toen veel er een bom...


Onder de oorlog is een Engelse bom op "den AGMA" gevallen, waar wij woonden. De bom van een serieus kaliber is niet ontploft (anders was ik er nu waarschijnlijk niet meer). Onze pa (de lange magere links) en de man die achter mij op de bom zit hebben het gevaarte moeten uitgraven (blootleggen) waarna een Duitse ontmijner de ontsteking is komen verwijderen. De kleine op de bom ben ik, toen ik nog een snotneusje was. De foto werd aangevuld met een aantal foto's van Maurice Smets, voormalig directeur, die ons een beeld schetsen van de ravage aangericht door een niet ontplofte bom.

Ingezonden door Frans Vandensande en Maurice Smets waarvoor onze dank.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.