BONNA BETONBUIZEN


In de Beaulieustraat te Machelen waren destijds heel wat firma’s gevestigd, het was een deel van de " oude " industriezone van Machelen, gelegen aan de benedenkant van de Woluwelaan richting Vilvoorde.
Naast firma’s als AGMA en TUBES de HAEREN, was ook de S.A. des TUYAUX BONNA aldaar gevestigd.
BONNA met zijn uitgestrekte terreinoppervlakte, was in feite gelegen tussen twee straten, de Beaulieustraat en de Nieuwbrugstraat. Het bedrijf was gespecialiseerd in betonnen rioleringsbuizen van verschillende afmetingen en diameter, buizen van 60 cm. tot 1,80 meter diameter. Van zowat overal in België en ook uit het buitenland werden bestellingen geplaatst voor de levering van buizen voor grote onder- en bovengrondse rioleringswerken.
Er was de bestaande spoorlijn komende vanuit de Rittwegerlaan, langs de Nieuwbrugstraat tot aan de ingang en dan lopende volledig rond de terreinen van het bedrijf, met als eindpunt de ingang aan de Beaulieustraat, waar zelfs nog een andere spoorlijn lag.
De grote betonnen buizen werden niet alleen via het spoor vervoerd, maar ook langs de weg met grote vrachtwagens met oplegger. Dit bracht dikwijls spektakel mee, wanneer de vrachtwagens problemen hadden om de bocht te nemen bij het uitrijden van de Beaulieustraat, die toen niet zo breed was als heden ten dage.
Omstreeks 1972 veranderde het bedrijf haar benaming naar BONNA SABLA, wat een filiaal is van BONNA SABLA – FRANCE, thans gevestigd te Tessenderlo in de provincie Limburg.
Het bijgevoegde " panoramisch " zicht op de buizen van BONNA dateert van de periode 1969 – 1970.