Ijskreem Wybouw


Foto ingezonden door Jan Wybouw.

Daterend van +/-1914.
Jan schrijft : "De jongen met pet en schoudertas (sacoiche) is mijn vader, de man met de bolhoed is zijn vader. Toen, in 1912-14 dus (mijn vader is geboren in 1902), werd er nog met de hondenkar rondgereden in  de zomer om ijskreem te verkopen op de kassei.

" Een voorloper van "Moenske" !


Jean Eulaerts


An Eulaerts vertelt :

Mijn overgrootvader Jean Eulaerts staat vooraan de vrachtwagen en mijn grootvader Jacques Eulaerts zit achter het stuur. Mijn grootouders hebben altijd in de Vilvoordelaan nummer 27 gewoond. Mijn grootmoeder noemde Elizabeth Van Campenhout. Een foto van vóór de 2de wereldoorlog.
Miel Rampelberg voegt hieraan toe : De man achter het stuur Jacques Eulaerts heb ik ook nog goed gekend. Het is de vader van Jean Eulaerts een leeftijdsgenoot van mij ook geboren in 1941. Jacques Eulaerts was eigenaar van een vrachtwagen die voornamelijk bouwmaterialen vervoerde. In de winter wanneer het vroor lag in de jaren 1950 1960 de bouw stil en was er voor vrachtvervoer een mindere periode. Jacques stelde zijn voertuig ter beschikking van de boeren die hun witloofwortelen in Humbeek, Zemst, Nieuwenrode op gehuurde landbouwgronden hadden gekweekt. Deze witloofwortelen werden met behulp van de "bollekensgreep” met handenarbeid op de vrachtwagen geladen en huiswaarts richting Machelen gebracht en dan ter plaatse bij de witloofkweker "afgeknipt”, uiteraard dit alles tegen betaling de huur van de vrachtwagen en de bestuurder ervan in loonarbeid. Ikzelf heb dit alles ook met Jacques mijn vader en mijn broer nog meegemaakt.


In de Vilvoordelaan ter hoogte van nr. 27, mijn nonkel Jean Eulaerts naast een Chevrolet, begin jaren 60.

Vilvoordelaan 27, mijn vader Francis Eulaerts en zijn vader Jacques. Nieuw model Chevrolet '65. Zicht op het kruispunt met de Van Obberghenstraat

Grootvader Jacques Eulaerts in een steenbakkerij in Evere.

Oudstrijdersstraat (Viaduct). Mijn grootouders (Henry Tielemans en Mariette Hofmans) hadden daar een beenhouwerij, "Bij Ree den bienhaver". Onteigening voor de bouw van het viaduct. Op deze foto, mijn moeder Josiane Tielemans met haar fiets, en haar 3 broers : Freddy, Guy en Emile. (haar zus Nicole ontbreekt).

Mijn vader - Francis Eulaerts - op de koer in de Vilvoordelaan


Mon den draaier


Op deze foto staan Edmond VERHULST en Petronella DE BELDER.
Het beeld dateert van 1950/51 en werd genomen met het Carnavalbal georganiseerd door toneelkring COMEDIA in de toenmalige zaal THALIA in de Dorpstraat.
De bijnaam van Edmond VERHULST was " Mon den draaier ", omdat hij als schrijnwerker / houtdraaier actief was en zijn atelier had in de Oudstrijdersstraat.
Mon was tevens actief in het Machelse verenigingsleven als " official " bij wielerwedstrijden.
Met dank aan Eric VERHULST, alias " Klabakske ", kleinzoon van Edmond Verhulst.


Eeuwelinge Marie Van Hamme


De gemeente Machelen is een 100 jarige rijker !
Na Pelagie Nuytinck ( « Moederke Tielemans « ) in 1938, Maria Theresia De Croon ( « Treeze Muis « ) in 1966, Joanna Turcksin ( « Woinke Turck « ) in 1990, Josephina Struelens ( « Liza Stroeit « ) in 2004 en Theresia Vankerckhoven ( « Leine « ) in 2005, is Marie Van Hamme de 6e in het selecte gezelschap van Machelse honderdjarigen.
Marie werd op 10 januari 1910 geboren te Melsbroek, ze huwde in 1936 met Henri Sterckx uit Peutie, waarna het koppel in 1942 in Machelen kwam wonen, waar Henri ( « Rie « op zijn Machels ) een kapperszaak hield. Het echtpaar kreeg 2 kinderen, de zonen Piet en Eduard, die op hun beurt elk een zoon kregen.
Heemkring Machala wou deze bijzondere verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
Marie verblijft reeds geruime tijd in het rusthuis Parkhof te Machelen, waar een delegatie van het Machala bestuur haar een bezoek bracht.
Bij deze gelegenheid ontving Marie uit handen van Machala voorzitter Luc De Wilder de DVD van de Machelse 100 jarigen die de heemkring in 2007 realiseerde, en waar Marie bij de volgende update wordt aan toegevoegd.


100-jarige Lisa Stroeit