THERESIA MAGDALENA VANKERCKHOVENOp 6 mei 2005 vierde Theresia Magdalena Vankerckhoven haar 100 ste verjaardag.

Ook ditmaal was de heemkundekring erbij met een aandenken voor Leine, zoals ze in Machelen gekend is ! We konden opnieuw de honderdjarige verrassen met een prachtige voorstelling van haar stamboom. Leine en de hele familie waren ermee in de wolken.
We wensen haar nog vele gezonde jaren toe.

In de Strijthemstraat wonen Joannes Baptista Van Kerckhoven en Carolina Dewandeleer. Hij is landbouwer-metser en zij staat aan de tapkraan als herbergierster. Hun gezin telt vijf kinderen waarvan er helaas twee zeer jong overlijden.

In die mooie omgeving wordt op 06 mei 1905 een dochter geboren, Theresia Magdalena genaamd, die nu, honderd jaar later, de kaarsjes op de feesttaart mag uitblazen.

Leine, zoals ze genoemd wordt, brengt haar jeugd door in Machelen , wordt een vakkundig naaister, en treedt in het huwelijk op 12 mei 1931 met Carolus Joannes Van Damme, meubelmaker van beroep ( voor de Machelaars is het Sjarel Vandam ) en zoon van "Jan de schoonmoaker". Het koppel vestigt zich in de Diegemstraat waar Sjarel zijn werkplaats heeft. Hun enig kind, Jean, wordt op 04 nov 1932 geboren.

Na een soliede onderneming te hebben opgebouwd vertrekt Karel naar "betere oorden", ziek zijnde overlijdt hij op 19 september 1974, amper 69 jaar oud, en laat het roer over aan zijn zoon .

Voor Leine, die ondertussen grootmoeder geworden is, breken andere tijden aan. Pienter en gezond kan zij nog jaren mee tot het noodlot ook voor haar toeslaat. Als gevolg van een val weigeren haar onderste ledematen verder te werken, zodat ze aan een rolstoel gekluisterd, hulpbehoevend wordt. De permanente bijstand noopt de familie, na zeker tijd , haar toch in een rusthuis te Grimbergen te laten opnemen.

Overgrootmoeder van vier afstammelingen , flink bij de pinken kan Leine veel vertellen over de Van Kerckhovens, van nonkel Lomme, Scheile Pie, Jan Pallak, Liza van de Mugge, Net van Beene en nog veel anderen van de familie, die sedert 300 jaar in Machelen gesetteld is.

Zij moge er nog jaren bijdoen !!!

We betreuren het overlijden van Theresia (Leine) Vankerckhoven op 13.10.2006 in haar honderd en tweede levensjaar. Via deze weg wensen wij de familie ons medeleven te betuigen.