Ijskreem Wybouw


Foto ingezonden door Jan Wybouw.

Daterend van +/-1914.
Jan schrijft : "De jongen met pet en schoudertas (sacoiche) is mijn vader, de man met de bolhoed is zijn vader. Toen, in 1912-14 dus (mijn vader is geboren in 1902), werd er nog met de hondenkar rondgereden in  de zomer om ijskreem te verkopen op de kassei.

" Een voorloper van "Moenske" !

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Jean Eulaerts


An Eulaerts vertelt :

Mijn overgrootvader Jean Eulaerts staat vooraan de vrachtwagen en mijn grootvader Jacques Eulaerts zit achter het stuur. Mijn grootouders hebben altijd in de Vilvoordelaan nummer 27 gewoond. Mijn grootmoeder noemde Elizabeth Van Campenhout. Een foto van vóór de 2de wereldoorlog.
Miel Rampelberg voegt hieraan toe : De man achter het stuur Jacques Eulaerts heb ik ook nog goed gekend. Het is de vader van Jean Eulaerts een leeftijdsgenoot van mij ook geboren in 1941. Jacques Eulaerts was eigenaar van een vrachtwagen die voornamelijk bouwmaterialen vervoerde. In de winter wanneer het vroor lag in de jaren 1950 1960 de bouw stil en was er voor vrachtvervoer een mindere periode. Jacques stelde zijn voertuig ter beschikking van de boeren die hun witloofwortelen in Humbeek, Zemst, Nieuwenrode op gehuurde landbouwgronden hadden gekweekt. Deze witloofwortelen werden met behulp van de "bollekensgreep” met handenarbeid op de vrachtwagen geladen en huiswaarts richting Machelen gebracht en dan ter plaatse bij de witloofkweker "afgeknipt”, uiteraard dit alles tegen betaling de huur van de vrachtwagen en de bestuurder ervan in loonarbeid. Ikzelf heb dit alles ook met Jacques mijn vader en mijn broer nog meegemaakt.


In de Vilvoordelaan ter hoogte van nr. 27, mijn nonkel Jean Eulaerts naast een Chevrolet, begin jaren 60.


Oudstrijdersstraat (Viaduct). Mijn grootouders (Henry Tielemans en Mariette Hofmans) hadden daar een beenhouwerij, "Bij Ree den bienhaver". Onteigening voor de bouw van het viaduct. Op deze foto, mijn moeder Josiane Tielemans met haar fiets, en haar 3 broers : Freddy, Guy en Emile. (haar zus Nicole ontbreekt).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Mon den draaier


Op deze foto staan Edmond VERHULST en Petronella DE BELDER.
Het beeld dateert van 1950/51 en werd genomen met het Carnavalbal georganiseerd door toneelkring COMEDIA in de toenmalige zaal THALIA in de Dorpstraat.
De bijnaam van Edmond VERHULST was " Mon den draaier ", omdat hij als schrijnwerker / houtdraaier actief was en zijn atelier had in de Oudstrijdersstraat.
Mon was tevens actief in het Machelse verenigingsleven als " official " bij wielerwedstrijden.
Met dank aan Eric VERHULST, alias " Klabakske ", kleinzoon van Edmond Verhulst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

DE"SWISS"


Guillaum SPRUYT

1879-1942

Fluisternaam: Lomme vat

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

GUILLAUME DILS


 

1873-1944

Koster van Ste. Gertrudis

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

PASTOOR EUGENIUS WOUTERS


Pastoor Eugénius WOUTERS

Zondag 1 september 1929 - inhaling in de Sinte-Gertrudisparochie

Priesters Wouters werd geboren te Diegem op 09.09.1879 en is overleden te Koningshooikt op 16.10.1949

Hij was te Machelen pastoor van 1929 tot 1948

Hij was ook oudstrijder - vuurkruiser - aalmoezenier tijdens de oorlog 1914-1918

Op de foto: Pastoor Wouters (blootshoofd), voor hem H. Van Reeth (pastoor-deken te Vilvoorde)

De open wagen was eigendom van Jef Panneels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

GERMIS - DEWIN


 

60 jaar getrouwd (1980)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

VANHAESENDONCK - VAN DE WIELLE (Jef Beuzze)


Huwelijk van Vanhaesendonck -Van de Wiele

Rechts van de bruid staat Jean (Beuzze) Vanhaesendonck, de dameskapper. Links achter hem, met hoed, Raymond den agent ? Het ventje op de voorgrond is Franske Vanhaesendonck, vroeger apotheker in Melsbroek,

 

Danielle Vanhaesendonck:

effen op een rijtje :
Nonkel Jean en tant Roza
Tant Maria en nonkel War ( de groef )
Tante na ( Anna )
Nonkel Gene ( eugene ) en tant Liza
Onze papa en mama

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

DE WITTE PAAIER


 

 

 

Franciscus Vanden Driessche (Witte Paaier) en zijn vrouw Anna Verhulpen.

Staande zijn kinderen (vlnr):

  • Jan-Baptist
  • Jan-Emiel
  • Pierre
  • Joanna (trouwde met Jef Troch)

 

 

 

 

 

 

In het midden, een jonge Witte Paaier

 

Info: Frans Pasteels, waarvoor dank

Reactie plaatsen

Reacties

Machala
een jaar geleden

Reactie door Frans Pasteels (overgenomen links)


Opgeëiste PAARDEN: twee verhalen …

Onlangs vonden we bij mijn schoonouders verschillende oude aktes en andere papieren, waaronder hetgeen hier bijgevoegd. Een geschrift van 23 juni 1814 waarin de namen staan van 50 personen uit Lokeren en Daknam die een paard moesten afstaan aan "Garnison Française d'hambourg" . Op de tweede bladzijde is jammer genoeg achteraf iets bijgeschreven. Weet iemand hier iets meer over? Misschien interessant voor sommige familieleden? Wat doen we best met zo’n papier?

Het deed me direct terug denken aan het verhaal van mijn vader, een verhaal dat hij vaak vertelde en steeds met enige wrok. Het paard van zijn opa, Vanden Driessche Franciscus, werd tijdens WO2 opgeëist door het Duitse leger. Hij woonde in Machelen (Brabant) en in verschillende aktes vind ik als beroep BRODEERDER terug. Wat is dit een brodeerder? Hij was caféhouder/bierhandelaar en had daarvoor een paard nodig dat hem dus werd afgenomen …. Op de foto zien jullie Vanden Driessche Franciscus met paard en kar.

Bron: Dirk Vanden Driessche (faceboojk


Mijn moeder vertelde me ook dikwijls dat hun enige paard ook werd afgenomen in WO II. Zij is toen naar een Duitser gesprongen om hem tegen te houden om een V op de bil van het paard te zetten. Ze waren boeren met slechts 1 paard en mijn mama was kwaad omdat er " zwethummen" van Machelen meerdere paarden hadden en er geen werd afgenomen. S anderendaags stond die Duits voor hun deur en vluchtte mijn mama naar binnen met veel schrik. De Duits kwam zeggen dat hij ook een dochter had en een " goede" Duits was. Maar dat ze moest opletten met wat ze deed.

Bron: Monique Michaux (facebook)


FRANS GEERTS - Gemeentesecretaris