KINDERKRIBBE - De bouw +/- EIND 1970

Dit is een beeld van het einde van de ruwbouw van de kinderkribbe in de Georges Ferréstraat te Machelen.

Volgens de stukken van toen bedroeg de totale kostprijs voor de nieuwbouw 22,6 miljoen Belgische franken. (+/- 560.000 euro)

In de kribbe waren 51 bedden voor kindjes voorzien, de dagprijs voor opvang werd toen op 60 Belgische franken ( 1,5 € ) bepaald.

De openingsuren waren alle dagen van 7 tot 18 u. 

 

Het juiste jaartal van de foto vinden we niet meteen terug, maar dit zal vermoedelijk eind jaren 1970 – begin jaren 1980 zijn.  


KINDERKRIBBE - De Afbraak 2021

In de George Ferréstraat in Machelen is een aannemer deze week gestart met de afbraak van het voormalige kinderdagverblijf. De site behoort tot het grote Matexi-project en de crèche maakt op termijn plaats voor woningen en appartementen. Dit jaar nog zou ook de voormalige GISO-school aan de overkant van de straat afgebroken moeten worden.

Enkele jaren geleden verhuisden de baby’s en peuters naar het nieuwe gemeentelijke kinderdagverblijf wat verderop in de Woluwestraat. Sindsdien stond de oude crèche in de Ferréstraat leeg, wat uitnodigend werkte voor vandalen. Maar ook toen het kinderdagverblijf er nog onderdak had, kwamen er regelmatig klachten van buren over rondhangende jongeren en drugsdealers.

Maandag is een aannemer gestart met de afbraak van het gebouw. “De site maakt deel uit van het grote project van Matexi, dat in de vorige legislatuur goedgekeurd werd”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Steve Claeys (N-VA). “Na de bouw van de nieuwe crèche in de Woluwestraat en de bouw van appartementen in de Peetersstraat is dit de derde fase van het project. In de plaats van de kribbe komen woningen en appartementen.”

Brandstichtingen

Op termijn wordt aan de overkant van de straat ook de voormalige GISO-school afgebroken. De gemeente vroeg vorig jaar om vaart te zetten achter de afbraak wegens aanhoudend vandalisme en brandstichtingen. “We verwachten dat de panden dit jaar nog afgebroken zullen worden”, aldus nog Claeys. “De site werd ondertussen wel goed afgesloten om vandalen buiten te houden.”

Bron: HLN - Robby Dierickx 05-01-21, 14:39