WAK 2006


Onder een stralende zon werd op zaterdagmorgen 6 mei 2006 het standbeeld van Jan DEMARETS " Loper met hond " ingehuldigd aan de rotonde ter hoogte van het Lindenplein te Machelen.
De heemkring was aanwezig met een delegatie van onze afgevaardigden in de cultuurraad, zijnde Philippe Meeus en Miel Rampelberg, samen met de voorzitter Luc De Wilder.
Na een inleidingswoord van de schepen van cultuur en de burgemeester, werd de kunstenaar ( die ook ter plaatse aanwezig was ) voorgesteld door Gilbert Putteman, befaamd kunstcriticus.
Nadien was iedereen uitgenodigd voor de plechtige inhuldiging van de tentoonstelling van lokale kunstenaars in de zaal ’t ZAND te Diegem  ( dit in het kader van de Week van de Amateurkunsten ), waar andermaal Gilbert Putteman een aangename redevoering hield.


Herdenking Ramillies - Beaulieu 


Op vrijdag 26 mei 2006 vonden in Machelen een aantal festiviteiten plaats in het kader van de viering 300 jaar slag van Ramillies.
Na zijn overwinning op de Fransen op 23 mei 1706, verbleef de Engelse Hertog van Marlborough op het kasteel van Beaulieu, van waaruit hij een belangrijke brief schreef naar de stad Brussel.
Zodoende organiseerde de VZW Beaulieu door haar voorzitter en tevens ons bestuurslid Luc Vanlaethem een plechtigheid aan het kasteel Beaulieu.
Een delegatie van een 15 tal soldaten, met kostuums uit die tijd, streek omstreeks 15.00 u. neer op een met regen overgoten ( normaal zou dit zonovergoten moeten zijn.. ) Dorpsplein. De soldaten kwamen van Ierland, Engeland, Nederland en zelfs 2 Amerikanen.
Vandaar ging het met de bus richting P. Schroonsstraat waar het kasteel gelegen is. Iedereen kon binnen in het kasteel een korte rondleiding volgen (er is nog veel werk binnen in het kasteel, van buiten is de restauratie ver gedaan, van binnenin, oei, oei, nog veel werk).
Buiten werden een reeks mooie foto’s genomen waar de aanwezigheid van het mooie kasteel en de gekostumeerde soldaten voor een uniek decor zorgden.
Heel het gezelschap zakte dan af naar de zaal ’t ZAND in Diegem, waar een boeiende uiteenzetting volgde over de slag van Ramillies zelf.
Onze heemkring was aanwezig met een ruime delegatie bestuursleden.


Slag bij Ramillies


Een delegatie van Machala zakt af naar de slag van Ramillies

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei 2006 vond in Ramillies (in de buurt van Jodoigne) een wedersamenstelling plaats van de slag die 300 jaar geleden aldaar werd gestreden tussen de Engelsen en de Fransen, waarbij de Hertog van Marlborough als overwinnaar uit de strijd kwam.
Een 50 tal soldaten met kostuums uit die tijd, met musketten, en zelfs een kanon, hadden plaats genomen op het slagveld, waar een aangenaam spektakel ten toon werd gevoerd.
Machala was aanwezig met een aantal bestuursleden, die tevens konden genieten van een artisanale markt en een bezoek aan het tentenkamp van de soldaten.


Nieuwe boek uitgaven


Zaterdag 10 juni 2006 werden in de Openbare Bibliotheek kasteel Pellenberg in aanwezigheid van de burgemeester en schepenen,

2 nieuwe uitgaven van onze kring voorgesteld :
********
"Sociale huisvesting in Machelen" door August De Jong en Luc De Wilder, schetst de geschiedenis van het ontstaan van de sociale woningbouw in de gemeente Machelen.
*********
"Dagboek van Brusselaar Jan de Pottre" vertaald uit het Diets door Fee Cornand en Dirk Deroover, beschrijft het dagelijks leven in Brussel en omstreken

in de Periode 1549-1602.

Het werd een groot succes. De bibliotheek zat regelmatig vol met kijk- en kooplustigen. Bij een natje en een droogje werd menig verhaal opgedist.

Beide boeken zijn helaas uitverkocht


Hobbybeurs + uitgave nieuw boek 


Op zaterdag 28.10, zondag 29.10 en woensdag 1.11.2006 heeft onze heemkring deelgenomen aan de Hobbybeurs in de

gemeentelijke feestzaal in de Ferréstraat te Machelen.
We hebben gezorgd voor een mooie stand, en een speciaal thema, zijnde " De Dorpstraat in de jaren 1950 ".
Eén van de leden van de kring, Frans Vanhaesendonck, maakte er een tekst van en beschreef huis per huis de bewoners van de Dorpstraat in de jaren '50.
Voorzitter Luc De Wilder nam het fotoluik voor zijn rekening, tevens maakte hij de lay out, zodat we met de nodige fierheid

een nieuwe publikatie konden voorstellen.
Op de stand werden tevens al onze uitgaven tot op heden uitgestald.
De Machala stand kende een groot succes.
Velen brachten ons een bezoekje en genoten van de oude foto’s die werden tentoongesteld.

Het boek is helaas uitverkocht


Kerstmarkt 


Op zaterdag 16 december 2006 organiseerde onze heemkring een kerstmarkt in en rond de schuur van de oude boerderij gelegen langsheen de C. Françoisstraat 9.

In de schuur hadden een aantal Machelse creatievelingen hun koopwaar uitgestald, gaande van halskettingen, bustes, kransen, beeldjes, tot wijnen in feestverpakkingen en feeërieke kaarsen.
Machala stond er met een stand met jenever, en met de traditionele wenskaarten die ook dit jaar nieuw werden aangemaakt.
In de tent op de koer konden de bezoekers zich tegoed doen aan oesters en champagne, zalm met toast, glühwein, warme choco,etc…
Het werd andermaal een supergezellige boel, ondanks de regen die de hele zaterdagmorgen en –middag met bakken uit de lucht viel.
Bij valavond, wanneer de bezoekers toestroomden langs " het pad van licht " over een " bedje met stro ",

zorgde een droge koude lucht ervoor dat alles nog naar wens verliep.
En zo heeft onze heemkring er voor gezorgd dat de leden en sympathisanten in 2006 toch een bezoek konden brengen aan een echte Machelse kerstmarkt.
Bijgevoegde foto’s geven een impressie van de gezellige sfeer die er heerste. Ook dank aan Jan Wybouw.