Receptie raden 


 

 

Op 17 januari 2007 was Machala aanwezig op de receptie die de gemeente Machelen organiseerde voor de leden van de verschillende gemeentelijke raden, waaronder de Cultuurraad waarin Machala vertegenwoordigd is.
Voorzitter Luc De Wilder en bestuurslid Miel Rampelberg namen de " honneurs " waar voor Machala.


Remi Van Praet


Op vrijdag 2 maart 2007 vond de vernissage plaats van de tentoonstelling van de werken van Machelaar Remi Van Praet in het gemeentehuis. De zeer talrijke aanwezigen waaronder een delegatie van Machala kon na de introductie van burgemeester J.P. De Groef en de deskundige toelichting van Gilbert Putteman genieten van de tentoonstelling.


Machelse kunstenaars in Marga


Vrijdag 20 april 2007 vond de vernissage plaats van de tentoonstelling van 3 Machelse kunstenaars :

Maria Ogloza, Christel De Volder - Van Den Branden en Pierre Claes.

François Bonaventure verwelkomt de talrijke genodigden. Nadat kunstcriticus Gilbert Putteman de 3 kunstenaars op deskundige wijze heeft "belicht", opent Schepen Guy Vaes officieel de tentoonstelling.


Nieuwe uitgaven boeken


Zaterdag 21 april 2007 werden in de gemeentelijke bibliotheek te Machelen onder ruime belangstelling 2 nieuwe boeken voorgesteld van de heemkring Machala.

Fee Cornand, in Machelen dé autoriteit wat betreft het parochiewezen en de kerkelijke geschiedenis, heeft het basiswerk van A. Wauters uit 1855, " Machelen Sint-Gertrudis " uit de reeks "l’Histoire des Environs de Bruxelles " vertaald in het Nederlands.
Het kan beschouwd worden als het naslagwerk bij uitstek voor alles wat de vroegere Machelse geschiedenis betreft.

Dirk Deroover, afstammeling van het oud Machelse geslacht Deroover, heeft de Machelaars die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918, opgezocht, beschreven en verwerkt in een mooi boek, gestaafd met vele foto’s.
Straten in Machelen als de Jan Roelantsstraat, de Rampelbergstraat, etc. ontlenen hun naam aan deze Machelse helden. Dank zij het opzoekwerk van Dirk weten we nu ook wat de oorsprong is van deze straatnamen.

Door Fee Cornand.

Een vertaling van het basiswerk van Alphonse Wauters uit 1855, oorspronkelijk in het frans, waar deze in boekdeel 8 de geschiedenis van Machelen heeft geschreven. Deze tekst werd door Fee vertaald in het nederlands.


Machaladag


Zaterdag 16 juni 2007, de zaterdag van Machelen kermis, hielden we onze 2de Machala dag in de NOVA te Machelen, ditmaal met een bijzonder thema, zijnde de Machelse Eeuwelingen.
In de cinemazaal werd op het grote scherm een film vertoond, samengesteld door Marc Panneels.
In het eerste deel kwamen 5 Machelse Eeuwelingen aan bod, zijnde Pelagie Nuytinckx 1937, Maria Theresia De Croon 1966, Joanna Turcksin 1990 , Lisa Struelens 2004 en Leen Vankerckhoven 2005.
Het tweede deel was gewijd aan de Eeuwfeesten van de Machelse Harmonie Sint-Cecilia in 1965.
We ontvingen rond de 600 toeschouwers, die allen zeer enthousiast reageerden op deze unieke filmvoorstelling.
In de bovenzaal van de NOVA werd een prachtige tentoonstelling ingericht, met ook hier de Machelse Eeuwelingen als thema, aangevuld met de Machelse Kasteelheren (Beaulieu, Belval en Pellenberg).


Open monumentendag


Machala was aanwezig met een goed gestoffeerde stand met fotomateriaal e.a. tijdens de Open Monumentendag van zondag 9 september 2007.
Het eindpunt van de wandeling " Langs Machelse ( of Diegemse ) gevels " lag in het kasteel, dat voor de gelegenheid voor het grote publiek was opengesteld door de erfpachthouder, die nog bezig is met de restauratie.
Naar schatting 1.300 bezoekers passeerden langs onze tentoonstelling en stand met boeken. De opkomst was enorm !
Iedereen was getuige van de restauratie van het kasteel langs de buitenzijde, maar ook van het manifeste verval binnen in het kasteel.
Wij hopen evenwel dat de restauratie zich doorzet en dat het kasteel zijn pracht van weleer terugvindt, misschien in mindere mate zonder uitgestrekte tuinen met vijvers, maar toch voldoende om een parel in ons Machelse landschap te vormen.


Onze harmonie 


Op woensdag 3 oktober 2007 stelde Jean Dewaerheid zijn boek voor
"Onze Harmonie, geschiedenis van de Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia van Machelen”, dat hij samen met zijn zoon Cédric geschreven heeft.
Jean is lid van de heemkring Machala en muzikaal zeer sterk geëngageerd, vandaar ook zijn initiatief om de geschiedenis van de Machelse Harmonie ( gesticht in 1865 en vermoedelijk de langst bestaande vereniging in onze gemeente ) op papier te zetten.
Het werd een boeiende avond, tijdens dewelke we één en ander te weten kwamen uit het Machelse muzikale verleden.
Onze bijzondere dank gaat naar Jean en Cédric voor de gedane moeite, en naar we vernamen is Jean intussen al bezig met een tweede boek, opnieuw in de muzikale sfeer, dat binnenkort zal worden voorgesteld.


2de hands boekenbeurs


Machala was goed vertegenwoordigd op de Tweedehands Boekenbeurs van de gemeentelijke bibliotheek, die doorging van 12 tot en met 14 oktober 2007 in zaal ’t ZAND in Diegem.
Vrijdag 12 oktober werd de boekenbeurs geopend door de vrouwelijke acapella " Better than Chocolate " , tussen de muziek door werden de bezoekers ontvangen met echte chocolade in een workshop verzorgd door Janine Toelen.
Op de foto enkele bestuursleden van Machala, samen met de personeelsleden van de gemeentelijke bibliotheek onder leiding van Mw. Mady De Boiserie.


Hobbybeurs + nieuw boek


Machala was aanwezig op de Hobbybeurs, die doorging in de Machelse gemeentelijke feestzaal tussen 1 en 4 november 2007.
Bij deze gelegenheid werd onze nieuwe uitgave voorgesteld : "De Kerklaan in Machelen, en haar bewoners in de jaren ’50". Een nieuwe samenwerking van Frans Vanhaesendonck en Luc De Wilder, dit in opvolging van "De Dorpstraat in Machelen, en haar bewoners in de jaren ’50", uitgave die vorig jaar een succesverhaal werd.
En ook deze nieuwe uitgave valt duidelijk in de smaak.
We ontvingen veel volk op onze Machala stand, hetgeen er meteen ook voor zorgde dat veel volk bleef hangen op de stand van de andere deelnemers, en nadien bleef napraten in het gelegenheidscafé georganiseerd door de bestuursleden van de Hobbyclub.


Kerstmarkt 


Zaterdag 15 december 2007 organiseerde onze heemkring een kerstmarkt in en rond " de schuur van Woinke " in de C. Françoisstraat te Machelen.
In de schuur stelden verschillende Machelse creatievelingen hun kunstwerken tentoon en konden de bezoekers deze zaken kopen.
Machala had in twee tenten een heus gelegenheidsrestaurant opgezet, waar eenieder kon genieten van oesters en zalm, al dan niet overgoten met champagne, en verse soep.
Buiten stonden de vuurtjes te knetteren en kon men genieten van jenever en glühwein. Het weer was een meevaller, koud en droog weer zorgde er voor dat een echte kerstsfeer ontstond.
En de middag kon helemaal niet meer stuk wanneer een tiental muzikanten van de Machelse harmonie zich met hun instrumenten in de tent installeerden, om daar met een reeks deuntjes de sfeer er in te brengen. De aanwezigen in de tent ( die van niets wisten ) glunderden, dit was fijn samenleven die winterse zaterdagmiddag in Machelen. Het bestuur van de heemkring dankt alle deelnemers aan de kerstmarkt, evenals alle bezoekers aan dit evenement.


Boekuitgave


Heemkring Machala zette kampioenenploeg KCS Machelen van 50 jaar geleden in de kijker op zaterdag 22 december 2007

In 1957 promoveerde de Machelse voetbalploeg naar 4e Klasse ( Bevordering ). Dit is de hoogste reeks waar het Machelse voetbal ooit in speelde.
De heemkring Machala wilde de kampioenenploeg van toen, waarvan de meeste spelers van Machelen waren en nog altijd hier in onze gemeente wonen ( wel 50 jaar ouder intussen ) in de kijker stellen. De heemkring zorgde voor een speciale publicatie " 1957 – 2007 , 50 jaar geleden promoveerde het Machelse voetbal naar Promotie " ( auteur Luc De Wilder, 16 blz. – kostprijs 4 €.)
De spelers en bestuursleden van toen waren ook uitgenodigd. Omstreeks 10.30u. zorgde een speler van de ploeg van toen, en een bestuurslid van het huidige KCS Machelen, voor een speech. Nadien volgde een gezellig samenzijn.

In 1957 promoveerde het Machelse voetbal naar Bevordering/ Promotie (4de klasse, met een kampioenenploeg die grotendeels uit Machelaars bestond. Luc De Wilder bracht de spelers van deze kampioenenploeg 50 jaar later terug bij elkaar, de verhalen van toen werden samen met de geschiedenis van KCS Machelen door de schrijver neergepend in een 16 blz tellend boekje.

Zwart/wit uitgave met gekleurd voorkaft.

Door Luc De Wilder