Boekvoorstelling "Oorlogsherinneringen"


voorstelling boek « Oorlogsherinneringen, mei 1940 – augustus 1945 « van Oscar Provoost

Oscar Provoost ( ° 1933 ) woont reeds decennia lang in Machelen. Toen Oscar ons liet weten dat hij zijn herinneringen uit de oorlogsperiode op papier had gezet, was de stap snel gezet om hiervan een nieuwe Machala publicatie te maken.
In dit boeiend boek beschrijft Oscar hoe hij als kind de woelige oorlogsjaren heeft ervaren.
Dit is zijn verhaal over de vlucht naar Groot-Britannië als zevenjarige knaap, zestig jaar na de feiten opgetekend, met persoonlijke herinneringen van Oscar aan zijn vijfjarig verblijf in Cardiff , in het Land van Wales , van mei 1940 tot augustus 1945.
Het boek werd op zaterdag 24 april 2010 voorgesteld in het Hof van Woinke. De auteur was aanwezig en signeerde zijn publicatie.
Het boek telt 55 blz. en is voorzien van een reeks illustraties van de hand van Franky Van Praet.


Machaladag


5de Machala dag op zaterdag 19 juni 2010 opnieuw een groot succes

Op zaterdag 19 juni 2010 hielden we in zaal NOVA onze 5de Machala dag, die in het teken stond van de beginjaren van de machelse chiro.
In de prachtige cinemazaal van de NOVA werd een film gedraaid die werd samengesteld door onze vaste Machala « regisseur « Marc Panneels. Marc verzamelde een reeks oude filmpjes bij Machelaars die destijds in de jaren 1945 – 1960 chiro-activiteiten hadden gefilmd. Eén en ander werd aangevuld met interviews die Marc afnam van Machelaars die er bij de stichting van de chiro bij waren. Onnodig te melden dat er van deze pioniers niet veel meer overblijven.
Het resultaat werd een uniek machels filmdocument dat bijzonder gesmaakt werd door het talrijk opgekomen publiek.
Het Machala bestuur dankt in het bijzonder Marc Panneels voor de vele uren die hij besteedde aan het maken van de film.
Een speciaal dankwoord gaat ook naar Willy Vandeneede en Bert Herbots, die zorgden voor respectievelijk de film- en geluidsinstallatie.


Opening 't Kwadrant


Tijdens het weekend van 25 en 26 september 2010 was Machala met een stand aanwezig bij de opening van het gemeenschapscentrum ‘t KWADRANT.
‘t KWADRANT is de overkoepelende benaming voor de gemeentelijke infrastructuur verspreid over Machelen en Diegem waar aan cultuur gedaan wordt, zijnde de 2 bibliotheken, de zalen het ZAND en MARGA in Diegem en ‘t KANT in Machelen.
Omdat onze stand stond opgesteld in het ZAND in Diegem, hadden wij een tentoonstelling van Diegemse postkaarten klaargezet.
Ondanks het ruime aanbod van standen van verenigingen en activiteiten, tevens de grote inspanningen geleverd door het personeel van de gemeentelijke cultuurdienst, was dit feestweekend een tegenvaller qua opkomst. Het zal vermoedelijk nog een tijdje duren eer ‘t KWADRANT is ingeburgerd, het bestuur van Machala vond het alleszins de moeite om aanwezig te zijn in het ZAND.


Boekvoorstelling


Zaterdag 20 november 2010 werd tussen 10 en 12 u. een nieuwe Machala uitgave voorgesteld in de gemeentelijke bibliotheek te Machelen.
Antoine Mancel heeft zijn « Dagboek van een koorknaap « neergepend. In dit boek beschrijft Toine de geschiedenis van het Machelse Sint-Gertrudiskoor vanaf 1942 tot op heden.
Voor de gelegenheid hadden we de leden van het koor opgetrommeld om enkele liedjes te zingen tijdens de voorstelling van het boek. De sfeer zat er goed in, de opkomst van leden en sympathisanten was groot.
Het bestuur dankt de schrijver Antoine Mancel voor de geleverde prestatie en de fijne samenwerking.


Kastelennocturne


Machala kasteelheer voor één avond – vrijdag 3 december 2010

In het kader van de kastelennocturne georganiseerd door de Brabantse Kouters en de gemeente Machelen, werd aan onze vereniging gevraagd om gastheer te spelen in het kasteel van Beaulieu.
Dit was een unieke gelegenheid die we niet voorbij konden laten gaan, wetende dat het van de Open Monumentendag 2007 geleden was dat het kasteel nog werd open gesteld voor het grote publiek.
Vertrekkende aan het kasteeltje Marga op het De Cockplein te Diegem, zo gaande naar de Donjon om dan te eindigen in het kasteel van Beaulieu, dat was het programma dat de deelnemers aan de kastelennocturne voorgeschoteld kregen.
Een kleine 300 deelnemers schreven zich in voor deze avondlijke wandeltocht.
Het kasteel was langs de buitenzijde feeëriek verlicht. Binnen had Machala een tentoonstelling opgesteld met beelden uit de oude doos, bestuurslid Luc Van Laethem ontving de gasten met een rondleiding in het kasteel. Tenslotte hadden we de innerlijke mens niet vergeten en zorgden we voor een drankje.
Ondanks de bittere koude ( temperaturen rond – 10° ) was de belangstelling zeer groot.
Vele bezoekers wisten niet was ze binnen in het kasteel konden verwachten. De binnen-restauratie laat op zich wachten, terwijl de buitenrestauratie al enkele jaren bijna volledig voltooid is.
« Toch wel spijtig dat het kasteel binnen in zo een slechte staat is« is de opmerking die we het meeste te horen kregen. Onze heemkring hoopt dat de restauratiewerken binnen korte termijn worden hervat, zodat het kasteel in deftige staat wordt gebracht.
We danken de Brabantse Kouters en de diensten van de gemeente Machelen voor de goede organisatie van het evenement.


Kerstmarkt 


Zaterdag 18 december 2010 organiseerden de Machelse Zelfstandigen voor de derde keer een kersthappening op het machelse Dorpsplein, in samenwerking met een heel aantal machelse verenigingen, waaronder onze heemkring Machala.
Alle ingrediënten voor een « kerstmarkt « waren aanwezig : sfeervolle chalets, sneeuw op het Dorpsplein, koud en droog weer. Vorig jaar was het te koud, dit jaar was het winterweertje perfect voor een kerstmarkt. Net zoals vorig jaar konden de bezoekers aan de Machala chalet genieten van een glaasje champagne, een druppel jenever, een lemoncello of een heerlijk dampende kom kreeftensoep.
Het werd andermaal een aangename en gezellige bedoening, de kerstmarkt editie 2010 was een topper. De mensen bleven langer hangen dan vorig jaar. Wanneer om 22.00u. de muziek werd uitgezet, stond er nog veel volk op het Dorpsplein.
Machala was tevreden opnieuw te hebben deelgenomen aan dit evenement, dat de Machelaars in grote getalen op de been brengt.
Het bestuur van Machala dankt de vele bezoekers aan haar chalet .Ook een bijzonder dankwoord aan de organisatoren van dit evenement ( Machelse Zelfstandigen ) en het personeel van de gemeente Machelen, die zorgden voor de bouw van de chalets en de logistieke ondersteuning.
Volgend jaar terug afspraak op het Dorpsplein voor de 4e editie van de machelse kerstmarkt.