Machaladag


Zaterdag 18 juni 2011 hielden we onze 6 de Machala dag in zaal NOVA. Dit jaar uitzonderlijk niet op de zaterdag van Machelen kermis, omdat de kermis een weekje verlaat was ingevolge een tekort aan foorkramers voor het weekend van 18 juni. Evenwel voor onze vereniging niet getreurd, er kwam heel veel volk opdagen op de Machala dag, we ondervonden geen enkele hinder omdat de Machala dag niet samenviel met Machelen kermis.
De 6 de Machala dag stond in het teken van de Sint-Gertrudisstraat en haar inwoners in de jaren 1950. Pure nostalgie, voornamelijk omwille van het feit dat de Sint-Gertrudisstraat grotendeels werd afgebroken en geen enkele familie die er verblijf had in de jaren ’50, er dus actueel nog vertoeft. De reactie op dit thema waren zeer positief, vele Machelaars toonden interesse in ons aanbod, velen bezochten de tentoonstelling in de bovenzaal van de NOVA en evenveel bezoekers schaften zich het boek aan dat Frans Vanhaesendonck en Luc De Wilder over dit onderwerp hadden geschreven.
We zijn al onze bezoekers en sympathisanten dankbaar voor de interesse en toffe reacties die we op de Machala dag mochten ontvangen.
En ook dit jaar waren we de innerlijke mens niet vergeten. Geen Machala dag zonder een smakelijk streekbier. Het bestuur van onze vereniging zorgde er voor dat een kleine brouwerij in het Waasland een nieuw brouwsel klaarstoomde, met naast een TRIPEL die we vorig jaar ook hadden, ( weliswaar van een andere brouwerij ), ook een DONKERE Machala. De bieren werden bijzonder gesmaakt door onze bezoekers. Menig machelaar bleef lang plakken op de Machala dag, waar ze met vrienden en familie genoten van onze streekbieren en artisanale " Biekes”-kaas, en bovenal van de echte " Machala " ambiance. Ik wil dit laatste toch benadrukken, niet om onszelf in het daglicht te plaatsen, maar in een poging om de sfeer van zo'n Machala dag op papier te zetten. Want deze sfeer is toch wel bijzonder. Het gros van onze bezoekers heeft machelse roots, hetzij in een ver verleden, hetzij omdat hij/zij er woont, werkt, sport, etc…
Op een Machala dag wordt er verbroederd met vrienden en kennissen, soms lang niet gezien, wordt er bijgepraat in ons machels dialect ( leve ons dialect, evenwel met uitsterven bedreigd!), wordt er geleefd tussen pot en pint.
Wie er dit jaar niet kon bij zijn, volgend jaar zijn we er zeker opnieuw, ditmaal terug op de zaterdag van Machelen kermis, zaterdag 16 juni 2012.
Tot slot een bijzonder dankwoord aan de bestuursleden en helpers van Machala, die er voor zorgden dat de Machala dag 2011 opnieuw een hoogdag werd voor onze vereniging.


Houten bommen


Zaterdag 22 oktober 2011 : boekvoorstelling door Jean Dewaerheid over het " Mysterie van de Houten Bommen "

Zaterdagmorgen 22 oktober 2011 verzamelden een aantal geïnteresseerden in ’t Hof van Woinke om te luisteren naar Jean Dewaerheid, lid van onze heemkring, die ons kwam onderhouden over het " mysterie van de houten bommen ".
Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers zowat overal in Europa namaakinstallaties aan, zoals nep vliegvelden, al dan niet met valse startbanen en/of valse gebouwen en voorzien van houten vliegtuigen. De bedoeling van deze schijnmanoeuvres was duidelijk : de Engelse vliegtuigen die kwamen bombarderen, misleiden. Hieruit ontstond dan het verhaal dat de Engelsen wraak namen op deze vernederende maatregelen door de houten vliegtuigen van de Duitsers te bombarderen met... Houten bommen. Poets… wederpoets ?
In onze regio werd ook een nep vliegveld aangelegd, meer bepaald in Peutie, in de onmiddellijke buurt van de huidige kazerne, en op enkele seconden vliegen van het toenmalige militaire vliegveld van Melsbroek. Een toehoorder in de zaal, die een jonge knaap was tijdens de oorlog, bevestigde het bestaan van dit namaak vliegveld in Peutie, er stonden 2 – 3 houten vliegtuigen, deels verscholen in een bosje. ’s Avonds werden de lichten gedempt op Melsbroek, de lichten op het nep vliegveld in Peutie werden dan aangestoken, met de bedoeling om de Engelse bommenwerpers te misleiden. Dit namaak vliegveld in Peutie werd " bemand " door 4 – 5 Duitse soldaten, veertigers ( dus oudere soldaten ), die bij de lokale bevolking om eten gingen. Diezelfde toehoorder wist ook nog dat een Belgische jachtpiloot, een zekere Kostermans, regelmatig alleen kwam aanvliegen op Melsbroek om de Duitse vliegtuigen te " mitrailleren ", vnl. De bommenwerpers die terugkwamen van hun missie. Wanneer deze Duitse bommenwerpers dan landden op Melsbroek, was er voor de zware logge vliegtuigen geen rugdekking en kwam Kostermans aangevlogen om de Duitse vijand te beschieten. De omwonenden kenden het geluid van het jachtvliegtuig van Kostermans, een scherp, snerpend geluid. " Kostermans is daar…” werd er dan gezegd, iedereen naar binnen. Soms zette hij de motor van zijn vliegtuig af, om dan kort daarop beginnen te schieten, en nadien pijlsnel weg te vluchten alvorens de Duitse Stuka’s, hem te pakken kregen. Kostermans zou na de oorlog gehuldigd zijn voor zijn heldendaden.
Jean Dewaerheid bracht een boeiende uiteenzetting , toegelicht met een knappe power-point presentatie en … een houten bom. Jean liet weten dat hij deze uiteenzetting intussen reeds 21 keer heeft mogen doen, overal te lande, maar ook al in het buitenland ( Nederland ). Jean zorgde voor een vertaling van het boek over dit onderwerp, dat oorspronkelijk door een Fransman op papier werd gezet.
Na de voorstelling was er tijd voor vragen, nadien werd er gezellig bijgepraat met een Machala biertje.
Het Machala bestuur wenst Jean proficiat met zijn uiteenzetting, tevens willen wij Jean bedanken dat hij tijd vrijmaakte voor deze voordracht in het Hof van Woinke.


Verkoop wenskaarten 


Zaterdag 26 november 2011 hadden onze leden en sympathisanten de gelegenheid om de nieuwe wenskaart aan te schaffen. Dit jaar een wenskaart met vooraan een knappe foto van het kasteel van Beaulieu, genomen ter gelegenheid van de Kastelennocturne in december 2010.
De wenskaart kon gekocht worden in ’t Hof van Woinke, waar onze leden ook konden genieten van het smakelijke Machala bier of een patéke met een taske koffie.
Het werd een gezellig dagje in ’t Hof van Woinke, de bezoekers waren tevreden met het aanbod. De wenskaarten kunnen nog steeds bekomen worden, hetzij via onze webshop 


Kerstmarkt


Op zaterdag 17 december 2011 organiseerden de Machelse Zelfstandigen voor de 4e keer een Kersthappening op het Dorpsplein.
Opnieuw stond het centrum van onze gemeente vol met houten chalets, die bemand werden door talrijke Machelse verenigingen en creatievelingen.
Het weer was dit jaar voor een deel de spelbreker van dienst. De twee vorige edities waren de sneeuw en vrieskou van de partij, waardoor een echte kerstsfeer gecreëerd werd. Nu kwamen in de vooravond wind en regen opdagen, veel regen zelfs, waardoor de gezellige sfeer die er op dat ogenblik heerste, abrupt werd afgebroken en de bezoekers wegjoegen van het Dorpsplein. ’t Moest weer lukken, typisch Belgisch weer…
Evenwel niet getreurd, de namiddag en de vooravond verliepen vlekkeloos, met aan onze Machala stand veel bezoekers die konden genieten van onze lekkere champagne, en dit jaar een nieuwigheid om de hongerige magen te spijzen, zijnde Tartiflette à la Pat. Onze secretaris Pat Vansantvoort, die op culinair vlak geen enkele uitdaging uit de weg gaat, introduceerde een nieuwigheid op onze Machala menukaart, de Tartiflette, hetgeen bijzonder gesmaakt werd door wie er een portie van bestelde.
De Machelse Kersthappening blijft een evenement dat de Machelaars in grote getale op de been brengt, en dat dus absoluut nodig is en blijft in onze gemeente.
Vanuit het bestuur van Machala wensen wij de organisatie, zijnde de Machelse Zelfstandigen, te danken voor de vlekkeloze organisatie.