Erfgoeddag


De Erfgoeddag 2013 kreeg als thema " Stop de tijd ". In samenwerking met de cultuurdienst van de gemeente Machelen werkten we een programma uit dat het Machelse cinemaleven van weleer in de kijker zette.
Ludo Jappens verdiepte zich in het onderwerp. Met het resultaat van zijn opzoekingen en bevindingen verzorgde hij twee bijzonder knappe lezingen op de Erfgoeddag.
Om 10.30 u. Begon de eerste lezing die betrekking had op de Machelse Belga Films Studios die in de jaren 1920 voor een belangrijk stuk Belgische filmgeschiedenis zorgden. Het was de tijd van de stomme film, in de studios die lagen naast het kasteel van Belval in de Ganzeweide ( thans Woluwelaan ) werden menige fim opgenomen, dikwijls met Machelse figuranten.De voorstelling was bijzonder leerrijk en boeiend, met oog voor historische details.
Ludo liet ons nadien nog het volgende weten : Prof. Daniël Biltereyst van de universiteit van Gent was zondagmorgen aanwezig op de voorstelling over Belga Films.
Hij is hoogleraar aan de vakgroep communicatiewetenschappen van de universiteit Gent waar hij de werkgroep film- en televisiestudies leidt. Hij doceert onder meer filmstudies, internationale communicatie en mediacultuur. Wat de Belga Films betreft broedt hij op een aantal ideeën. Zo wil hij volgend academiejaar aan de studenten opdrachten geven rond de films die in Machelen werden gemaakt. Ze moeten dan alle mogelijke bronnen aanboren. Ik zal dan eventueel een workshop moeten geven.Anderzijds is er een Europees project om de filmstudio's van weleer in kaart te brengen.
Of hoe een "amateuristische" aanpak een wetenschappelijke doorstart kan krijgen.”
De tweede lezing om 14.30 u. Had dan specifiek betrekking op het Machelse cinemaleven. De CONCORDIA en de PALACE doen vermoedelijk enkel nog bij de oudere generatie Machelaars een belletje rinkelen, nochtans pikten destijds vele Machelaars een film mee in de PALACE ( actief van 1922 tot 1956 in de C. Peetersstraat) of in de CONCORDIA ( actief van 1924 tot 1959 in de Dorpstraat ).
Cinema NOVA opende in 1955 de deuren, met zijn 583 zitplaatsen en filmbeeld in CINEMASCOOP was het een topbioscoop in de regio. De laatste film in de NOVA werd vertoond in 1977.
Ludo bracht de geschiedenis van de Machelse bioscopen met zin voor detail en de nodige humoristische inslag.
Na de voorstellingen konden de bezoekers in de foyer van het gemeentehuis de tentoonstelling bezoeken en daarna te genieten van onze Machala bieren. Het was een uitstekende editie van de Erfgoeddag, dit voornamelijk dank zij de inspanningen en het talent van Ludo Jappens. Onze Machelse cultuurambtenaar Hans Ghysbrecht zorgde andermaal voor een perfecte logistieke ondersteuning, en de Machala bestuursleden waren andermaal aanwezig om de helpen waar nodig.
Wij danken Ludo en Hans voor het welslagen van de Erfgoeddag !


Machaladag


Zaterdag 22 juni 2013 werd de 8e Machala dag gehouden in zaal NOVA in Machelen. Het thema dit jaar was " Machelen, mijn dorp van toen ", met een nostalgische terugblik op het Machelen van vroeger. Tegelijk was deze editie van de Machala dag een eerbetoon aan wijlen Marcel Stengele ( 1923 – 2005 ) die zowat als de voorloper van de Machelse heemkunde kan beschouwd worden.
De 8e Machala dag was ook bijzonder omdat onze vereniging dit jaar 10 jaar bestaat.
Traditiegetrouw werd de Machala dag geopend met een receptie waar naast de Machala bestuursleden, ook de familie van Marcel Stengele present tekende.
Verder had het bestuur een aantal Machelaars uitgenodigd die de afgelopen 10 jaar bijzonder en verdienstelijk waren voor onze vereniging, weze het door het schrijven van een boek of door het geven van een voordracht over een stukje Machelse geschiedenis, of door het maken van een filmvoorstelling. Tenslotte werden ook een aantal leden van de Gouden Driehoek uitgenodigd, zijnde de vriendenkring die destijds instond voor de organisatie van de festiviteiten rond Woinke Turck, nog altijd de langst levende Belg ooit ! Eén van de sterkhouders en tevens vriend van wijlen Marcel Stengele - die als wijkburgemeester dikwijls het voortouw nam bij de Gouden Driehoek - is Jean Van den Eede. Jean is tegelijk een begenadigd schilder, waarbij hij speciaal voor deze Machala dag een markant portret van zijn vriend Marcel op doek zette.
Na de officiële opening van de tentoonstelling, werd deze toegankelijk gesteld voor het publiek. Ons bestuurslid Fee Cornand heeft weer heel wat tijd en moeite besteed aan de opmaak van de tentoonstelling, die andermaal mocht gezien worden !
De tentoonstelling bestond uit twee luiken, zijnde enerzijds een eerbetoon aan Marcel Stengele met een hele reeks foto’s die betrekking hebben op Marcel en zijn activiteiten, en anderzijds een reeks beelden van het Machelen van toen. Een heel aantal van deze foto’s werd verzameld met de hulp van de bestuursleden van onze vereniging, die in hun albums doken om er de knapste foto’s uit te diepen. Naar de avond toe werd de bezoekers in de zaal gemeld dat er " over enkele ogenblikken moppen zouden getapt worden in plaats van bier ". Iedereen was natuurlijk nieuwsgierig wat dit te betekenen had. Hier volgt de uitleg. Marcel Stengele tapte graag moppen, hij schreef deze op in een schriftje dat bewaard is gebleven en dat in het bezit kwam van zijn goede vriend Jean Van den Eede. Zodoende heeft Jean een aantal van deze moppen in het Machels dialect " getapt " op de Machala dag, tot groot jolijt van het publiek. Het enthousiasme van onze bezoekers was zelfs dermate groot dat na Jean nog een aantal moppentappers opstonden en het beste gaven van zichzelf. Voorwaar zelden of nooit gezien op Machelse bodem, maar des te plezanter voor wie er bij was.
Bedankt Jean, voor dit bijzonder moment tijdens onze Machala dag.
Machala voorzitter Luc De Wilder schreef speciaal voor deze Machala dag een boek met als titel " Machelen, mijn dorp van toen ". Het boek bevat een hele reeks foto’s van het vervlogen Machelen, voorzien van tekst en uitleg. Het boek werd opgedragen aan Marcel Stengele. Deze nieuwe Machala uitgave ging als zoete broodjes van de hand. Het boek nog steeds kan verkregen worden ( raadpleeg de shop op onze website www.machala.be).
Het was een schitterende Machala dag. Intussen heeft onze vereniging gedurende de afgelopen 10 jaar haar plaats verworven in het Machelse verenigingsleven. We stellen vast dat met de Machala dag, de Machelaars nog in grote getale buiten komen om elkaar te ontmoeten. Het Machala bier vloeide rijkelijk, er werd bijgepraat onder vrienden en familie, er werd gezeverd en gelachen en plezier gemaakt.
Wij danken al onze bezoekers, wij hopen dat u een fijne namiddag had en onze terugblik op " Machelen, mijn dorp van toen " u kon behagen.
Voor zij die er niet bij konden zijn, niet getreurd, volgend jaar is er de zaterdag van Machelen kermis opnieuw Machala dag, met andermaal een boeiend thema en een fijn programma.
Wij houden u op de hoogte, u kan ons volgen via het Machala tijdschrift, onze website of op Facebook.

Door Luc De Wilder


Open monumentendag


Zondag 8 september 2013 was het Open Monumentendag in Vlaanderen. Voor deze gelegenheid werd de gemeentelijke bibliotheek in Machelen, ondergebracht in het vroegere kasteel Pellenberg in de Vilvoordelaan, in de kijker gezet. De bibliotheek onderging in de zomer een facelift, aanzienlijke veranderingswerken werden uitgevoerd en op 8 september kon het publiek kennis maken met de bibliotheek in een nieuw kleedje. Onze vereniging was door de gemeente Machelen gevraagd om een standje op te zetten aan de nieuwe ingang van het kasteel ( straatkant Vilvoordelaan ) , waar op de vloer een prachtige mozaïek met het embleem van Pellenberg werd vrijgemaakt. Dit stukje vakmanschap zat jaren verstopt onder een tapijt in een stofferig bureautje. Nu kan iedereen de bijzonder knappe mozaïek aanschouwen bij het binnenstappen van de bib.


Geschiedenis van Machelen


Zaterdag 19 oktober 2013 was een hoogdag voor de “ afdeling geschiedkundige literatuur “ van onze vereniging. Alsdan werd het nieuwe boek geschreven door ons bestuurslid Dirk Deroover voorgesteld, dit in het Hof van Woinke. Dirk is een Machelaar “ pur sang “, afstammeling van het oude Machelse geslacht “ Deroover “, vroeger gekend onder de bijnaam“ de Safs “. Dirk heeft een meesterwerk neergepend, een overzichtelijke weergave van de geschiedenis van Machelen, onderverdeeld in verschillende hoofdstukken, een dikke turf van in totaal meer dan 200 pagina’s. De schrijver was een hele dag beschikbaar in ’t Hof van Woinke om zijn boek te signeren. De bezoekers konden verder genieten van een lekkere pint in het toch wel unieke decor van ’t Hof van Woinke, dat voor de gelegenheid werd opengesteld als “ nostalgiecafé “. De opkomst van leden en sympathisanten was groot, Dirk had op het eind van de dag pijn aan de hand van het signeren van zijn boek. Het bestuur dankt in eerste instantie de schrijver Dirk Deroover voor al de tijd en energie die hij besteedde aan de redactie van het boek, en verder ook natuurlijk onze talrijke bezoekers en sympathisanten in ’t Hof van Woinke.


Kerstmarkt


Het feestjaar 2013 waarin het tienjarig bestaan van onze vereniging werd gevierd, werd afgesloten met onze deelname aan de kerstmarkt op het Dorpsplein in Machelen op zaterdag 21 december 2013. Aan de succesvolle formule van de afgelopen jaren werd niets veranderd. Het anders zo kale dorpsplein werd voor de gelegenheid nog eens omgetoverd tot een sfeervolle locatie, met talrijke chalets die bemand werden door hoofdzakelijk Machelse verenigingen en creatievelingen. Aan de Machala chalet kon u terecht voor een lekker glaasje champagne, een smakelijk broodje beenham, een gezellige babbel, of dit alles tegelijk. We ontvingen veel volk, het was wederom een aangename bedoening en één van die dagen dat de Machelaars in grote getale buiten komen. Er werd gelachen en gezeverd, gedronken en gegeten, gezongen en gedanst, kortom het was een plezante dag in Machelen. Onze vereniging blijft paraat voor de deelname aan de volgende kerstmarkt, met bij deze ook een dankwoord aan het Machelse gemeentebestuur, die de centen voor de huur van de chalets en de logistieke hulp ter beschikking stelde. En natuurlijk ook een dankwoord aan u, beste Machala sympathisant, die een bezoek bracht aan onze chalet. We hebben dit sterk geapprecieerd !