MACHALA WEBSHOPOnderzoek en bespreking van een schilderij van Henry DE GROUX (1866 - 1930)

Door Marie-Thérèse Vanhaelen


Hugo zegt hierover het volgende : “ Ik ben opgegroeid in Machelen, beneden aan de Koningin Astridlaan. Als kind hoorde ik altijd vertellen dat mijn ouders regelmatig met mijn oudere broer en zussen te voet naar de ouders van mijn moeder in Steenokkerzeel gingen. Ik kon bijna niet geloven dat zij zomaar van Machelen naar Steenokkerzeel stapten. Nochtans kenden zij nog het liedje dat zij onderweg zongen : een, twee, dra, main vote hemme ka het stouveke wil ni branne want den doemp zit in de scha. Later hoorde ik toch eens dat zij eigenlijk maar tot het einde van onze straat stapten en daar de tram namen. (de Astridlaan gaf toen uit op de Haachtsesteenweg maar was wel een kilometer lang.) En inderdaad, ik heb nog een flauwe herinnering aan een tram op die steenweg. Ondertussen was ik als gepensioneerde met vrije tijd in de familiegeschiedenis gedoken en geïnteresseerd geraakt in het reilen en zeilen van mijn voorouders. Die van mijn moederskant in Steenokkerzeel en die langs mijn vaderskant in Haren en Diegem. Gelukkig waren en nog heel wat fotoboeken bewaard.

Aan de hand van de foto’s, heb ik dan de verhalen gereconstrueerd en toevallig situeren die zich allemaal rond de boerentram van Brussel naar Haacht. Vandaar deze reeks familieverhalen rond deze rode draad. De boerentram van Brussel naar Haacht : Halte Steenokkerzeel : Met kantwerk naar Brussel Halte Diegem: - Kroniek van de Kerkstraat en omgeving - De inventaris van bakkerij Gerardus Hauwaerts Halte Kapelleke Haren : De winkel van Filip Janssens


1994...voorbereidingen restauratie Int-Gertrudiskerk...het resultaat kan U terugvinden in dit boek.Machelen mei 1940 - augustus 1945...."Hoe ik de oorlog heb ervaren in goede en kwade dagen", door Oscar Provoost

Illustraties: Franky Van PraetBelga Films

€ 7,00

Belga Films

€ 7,00

De Belga film studio's

Uitgave 2013

2de druk van "Spraakmakende stomme films uit Machelen (1922 - 1926) door Ludo Jappens"

 

Dit is een identieke uitgave dan het boek ""Spraakmakende stomme films uit Machelen (1922 - 1926) door Ludo Jappens" enkel met aangepast kaft en een betere druk.


De geschiedenis van het Machelse Sint-Gertrudiskoor 1942-2010 door Antoine Mancel

Antoine Mancel werd in 1934 geboren. 

Hij woonde zijn hele leven in Machelen.

In 1950 begon hij te werken als typograaf (letterzetter), misschien is dit volgens "TOINE" de reden waarom hij in allerlei Machelse verenigingen waar hij actief was, als secretaris werd aangesteld: bij toneelkring "Vondelkring", bij toneelkring "Comedia" en bij het Machelse zangkoor...de rest kan U lezen in het boek.

 

 Asperges me domine

€ 7,00

Asperges me domine

€ 7,00

Uitgegeven door Antoine Mancel.

Na zijn eerste boek "Dagboek van een kerkzanger" bleven er nog heel wat gebeurtenissen over om een vervolg neer te pennen.

Het was hierbij dan ook de bedoeling wat meer uitgebreid te vertellen over "... enkele interessante data, ernstige onderwerpen, maar ook guitige verhalen uit het verleden ..."

De titel "Asperges me Domine" (Besprenkel mij, Heer) verwijst passend naar de aanhef van het door de priester gezongen intro bij het begin van de zondagse hoogmis.


Uitgegeven door Stanny Panneels en Ludo Jappens.

Op de zolder van zijn ouderlijke woonst in de Dorpstraat te Machelen vond Stanny Panneels een reeks brieven en documenten afkomstig van zijn grootvader Hendrik Panneels. De meeste correspondentie dateerde van de periode rond WOI (1914-1918). Wat begon als een samenvatting van deze brieven op enkele pagina's, resulteerde uiteindelijk in een boeiend boek van 60 blz., getiteld "De kleine Groote oorlog van Hendrik Panneels". Hierin wordt het dagelijks leven van van Hendrik Panneels als soldaat en krijgsgevangene beschreven. Ook het dagelijks leven in Machelen tijdens deze periode komt ruimschoots aan bod.Felix  “ Fee “ Cornand ( ° 1934 ) kent als geen ander de parochiale geschiedenis van Machelen. Het is dank zij Fee dat de kerkelijke archieven van Machelen werden geordend en geklasseerd, waarbij Fee vele stukken grondig heeft bestudeerd.

Dat hij de geschiedenis van de parochie Machelen op schrift heeft gesteld, hoeft dan ook geen verwondering.

Dit boek heeft de bedoeling te ordenen – zoveel als mogelijk - wat over het ontstaan van de Machelse parochie en de bouwgeschiedenis van de Sint-Gertrudiskerk geweten is, en al deze gegevens in een vlot leesbare tekst samen te brengen.

Daar waar dat nuttig of interessant was, zijn de gebeurtenissen in hun historisch kader geplaatst, want nogal wat geschiedkundige evenementen hebben ook hun invloed in Machelen laten gelden. 

De teksten van Fee worden geïllustreerd met talrijke afbeeldingen en foto’s, dikwijls van de auteur zelf die een passie voor de fotografie heeft ontwikkeld.

112 blz. recto verso

Druk : zwart

Cover en backcover in kleur


Door Fee Cornand.

Een vertaling van het basiswerk van Alphonse Wauters uit 1855, oorspronkelijk in het frans, waar deze in boekdeel 8 de geschiedenis van Machelen heeft geschreven. Deze tekst werd door Fee vertaald in het nederlands.


Dit boekje behandelt de Machelse kastelen Beaulieu, Belval, Pellenberg) en hun bewoners/eigenaars.

7 blz op A3 in een mooie uitgave.
zwart/wit.

Door Fee Cornand.


In 1957 promoveerde het Machelse voetbal naar Bevordering/ Promotie (4de klasse, met een kampioenenploeg die grotendeels uit Machelaars bestond. Luc De Wilder bracht de spelers van deze kampioenenploeg 50 jaar later terug bij elkaar, de verhalen van toen werden samen met de geschiedenis van KCS Machelen door de schrijver neergepend in een 16 blz tellend boekje.

Zwart/wit uitgave met gekleurd voorkaft.

Door Luc De Wilder


Het Hooghuis

€ 15,00

Het Hooghuis

€ 15,00

Tussen 1880 en 1910 werd het Machelse Hooghuis ( = gelegen achter de Sint-Gertrudiskerk, waar nu de Vrije Basisschool is ondergebracht ) bekend door zijn niet alledaagse gasten, namelijk kunstschilders - impressionisten en meer specifiek de leerlingen van Jean “ Jan “ PORTAELS ( 1818 – 1895 ). Deze laatste, zoon van de toenmalige Vilvoordse burgemeester, was directeur en professor schilderkunst van de Academie van Brussel.

Het toen nog landelijke, idyllische Machelen, met zijn uitgestrekte velden, boerderijen en pittoreske huisjes, was voor de leerlingen die niet in de onmiddellijke omgeving van Brussel woonden, de plaats bij uitstek om te logeren op een boogscheut van de Brusselse Portaelsacademie. Menig Machels tareel werd door de kunstschilders op doek gezet. 

Henri De GrouxWilliam Degouve de NuncquesGuillaume van Strydonck en Jan Toorop zijn de bekendste schilders die resideerden in het Hooghuis. Het zijn tijdgenoten van Paul Gauguin, Claude Monet, James Ensor, etc…, wiens schilderijen later wereldberoemd werden.

Ook de Machelse impressionisten leverden kwaliteitsvolle doeken af, die in kunstmiddens zeer gegeerd zijn. 

Na het vertrek van de schilders veranderde de bestemming van het pand, dat werd aangekocht door de Zusters Annonciaden uit Veltem. 

Voortaan werd er les gegeven in het Hooghuis, dat nadien de Vrije Basisschool van Machelen werd.

Marie-Thérèse Van Haelen ( ° 1943 ) was jarenlang onderwijzeres in de “Meiskesschool”.

Geboren en getogen in Machelen, kleindochter van “ Woinke Turck “ ( nog altijd de langst levende inwoner van België ), en met een sterkte interesse voor de Machelse geschiedenis, waagde Marie Thérèse zich aan een zoektocht naar deze schilders die eind 19e eeuw jarenlang in Machelen verbleven.

Het werd een boeiende tocht, langs meerdere musea, met talrijke opzoekingen, en met een uiteindelijk verrassend resultaat. Dit resultaat is terug te vinden in deze uitgave. Een absolute must voor wie de Machelse geschiedenis een warm hart toedraagt !

Het voorwoord van het boek werd geschreven door Joost De Geest, Ereconservator Kunstcollectie Belfius en columnist Kunst voor de krant het Laatste Nieuws.

Steekkaart :

56 blz. recto verso

Druk : volledig in kleur !

Cover en backcover in kleur

Bijlage : kleurenpostkaart schilderij Van Strydonck


Door Luc De Wilder


Dirk Deroover (° 1959), gehuwd met Anne en trotse vader van Tom en Kevin, in de volksmond genoegzaam bekend als “denTuub”, is een afstammeling van de familie Deroover, één van de oudste Machelse families. Dirk behoort tot de “ Saf “ clan, de bijnaam van de familie Deroover.

Dirk woont en werkt al zijn hele leven lang in Machelen, hij zag de gemeente gedurende vijf decennia evolueren. 

In dit boek kijkt de auteur met nostalgische blik terug naar het verleden van zijn dorp Machelen, gelegen aan de rand van Brussel en Vilvoorde. De schrijver heeft bijzondere aandacht voor de bewoners van zijn thuisdorp, zowel de notabelen als de man in de straat. De teksten van de schrijver worden geïllustreerd met talrijke foto’s en afbeeldingen.

Terecht kan “Machelen , Kroniek van een dorp en zijn inwoners“ beschouwd worden als een basiswerk over de geschiedenis van Machelen (Bt).


Ludo Jappens en Dirk Deroover

· 171 pagina’s

· Mooie kleurencover

· Voorwoord door burgemeester Jean Pierre De Groef


Boek van Luc De Wilder van Heemkundekring Machala

In 1966 was het groot feest in Machelen. Voor de tweede keer in de geschiedenis van de gemeente werd een honderdjarige gevierd, te weten mevrouw DE CROON Maria Theresia, op zijn Machels gezegd “Treeze Muis”.

Ze werd geboren in Machelen op 3 december 1866 en leefde in de Sint-Gertrudisstraat 7, pal onder de kerktoren. Eén van haar kleinkinderen was wijlen Marcel Van Cauwenbergh, beter gekend als ‘Marcel Frit’, die samen met zijn vrouw Jeanne lang een frituur had in de Dorpstraat. Wie geboren is in de jaren 1960 of vroeger heeft deze frituur zeker gekend, een stukje Machelse geschiedenis.

De familie van Treeze Muis bezorgde heemkring Machala destijds een boekje met foto’s die door René de fotograaf ( wijlen René Van Hoeck, vele jaren fotograaf in Machelen  ) werden genomen van de viering. Ook Machelaar Lejo Van Haelen bezorgde Machala een reeks foto’s die hij als amateurfotograaf had genomen van de stoet. Het is een prachtige reeks beelden, die weergeven hoe Machelen als dorpsgemeenschap toen bruisde. De Machelaars kwamen graag buiten, de verenigingen floreerden als nooit tevoren en geen inspanning was te veel om voor Treeze Muis een stoet in elkaar te steken waarover nog jarenlang werd gesproken.

Het boek : 

-          - kleurencover, binnenwerk zwart recto - verso 

-         -  86 blz. 

-          - Meer dan 100 foto’s