AFBRAAK  RIJKSWACHT

Machelen 1973 : Afbraak van de "Rijkswacht van Machelen"

In 1973, voor het aanleggen van de ring rond Brussel, is men begonnen met de volledige afbraak van een ganse reeks huizen van de "Rijkswacht" aan het einde van de Henri Brounsstraat.
Er blijven nu nog slechts vier huizen over met de nummers 56-58-60-62 !
Tijdens deze reusachtige werken aan de autosnelwegen is men nog zorgvuldig te werk gegaan, om het verkeer aan de Brounsstraat niet te verhinderen. Deze straat werd de helft afgesloten om de auto's en de buslijn 54 niet te laten omleiden. Met slechts één afbraakkraan werden de Rijkswachthuizen op één dag volledig met de grond gelijkgemaakt.
Vermeldenswaardig is nog het feit dat in één van deze huizen Wachtmeester Henri Brouns heeft gewoond. In mei 1943, tijdens de oorlog '40-'45 werd hij aangehouden en in de gevangenis gezet waar hij ook stierf in 1945. Hij was 62 jaar. Hij is begraven in Machelen in het erepark van de oudstrijders.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

VILLA BLEYFUESZ

De oude villa’s uit het begin van de 20e eeuw zijn verdwenen uit het centrum van Machelen. Villa Bleyfuesz was één van de laatste villa’s die nog te zien was. Gelegen in de Van Obberghenstraat / Vilvoordelaan, met als eigenaar de heer Bleyfuesz die naast zijn villa een kartonfabriek bezat, met dezelfde naam.
Bleyfuesz verwierf bekendheid in binnen- en buitenland met het produceren van golvend karton voor verpakking, alsook licht gereedschapsmateriaal.
Merkwaardig aan de villa was dat bijna aan de top van de toren, een klein typisch gebeeldhouwd venstertje is aangebracht. Links op het dak, aan het uiteinde van de schouw, is er ook een versierde vaas aangebracht.
Alles is verdwenen. Er staan nu sinds enkele jaren een reeks appartementen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

RESIDENTIE PELLENBERG - bouw '95

Deze foto dateert van februari 1995. Het is de beginfase van de bouw van een reeks appartementen op de hoek van de Vilvoordelaan en de Van Obberghenstraat.

De gebouwen van de kantonfabriek Bleyfuez, met inbegrip van de villa die paalde aan het kasteel Pellenberg, werden afgebroken eind 1994. De bomen van het vroegere domein Pellenberg, groot en majestueus, werden goed zichtbaar van op de straat. Het kasteel zelf was in de jaren ’80 gerestaureerd.

De appartementenblok kreeg als naam ‘ Residentie Pellenberg ‘. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.